Skip to main content

Walibi Holland niet schuldig aan kartongeluk met 13-jarige

Walibi Holland is niet schuldig aan het kartongeluk waarbij een 13-jarig meisje ernstig gewond raakte. Haar losse haar waaide in 2018 in een motor. Daardoor raakte ze ernstig gewond. 

Een deel van haar hoofdhuid van haar hoofd werd afgetrokken. Ze moest verschillende operaties ondergaan, waaronder een huidtransplantatie. Op een deel van haar achterhoofd zal nooit meer haar groeien. Haar gezin was getuige van het drama, zij hebben daar psychisch nog steeds last van.

Eis van het OM

Het Openbaar Ministerie vond dat Walibi Holland nalatig is geweest. Er zou geen beschermkap op de kart hebben gezeten en er miste een onderdeel. Daarnaast zouden de medewerkers van het park geen goede veiligheidsinstructies gegeven hebben. Het OM eiste daarom een boete van 60.000 euro voor het park, waarvan 30.000 voorwaardelijk.

Oordeel rechtbank

De rechtbank sprak het park uiteindelijk vrij. Uit verklaringen werd geconcludeerd dat medewerkers van de kartbaan opmerkten dat het slachtoffer en haar zus lange, losse haren hadden. Ze boden een elastiekje aan, maar dat wezen de meisjes af.  Ze maakten zelf een knotje.Haar haar raakte tijdens het spelletje los.

De rechtbank concludeert: “In ieder geval blijkt nergens uit dat de medewerkers hier geen zorg voor hebben gedragen.” De opening achter de zitting zat er inderdaad, maar dat was onderdeel van het ontwerp. Het klopt dat er onderdeel van het voertuig ontbrak, maar volgens de rechter is niet aangetoond dat dat een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van het ongeluk.