Skip to main content

Van bouw tot rit: Fenix

 

Fenix is Benelux eerste B&M Wing Coaster. Dit beest van een achtbaan vinden we in het Limburgse Toverland. Dit door vele mensen onderschatte themapark behoort inmiddels wel tot de grotere parken van Nederland. Op 7 juli 2018 opende Toverland 2 gloednieuwe themagebieden, 2 attracties, winkels, restaurants en een compleet nieuwe ingang. Hoogste tijd om eens terug te blikken op de bouw van hun grootste achtbaan ooit: Fenix.

Fenix Toverland

Bouw Fenix

Het voelt al als de dag van gisteren dat Toverland het nieuws bekend maakte dat er 2 nieuwe themagebieden zouden komen in het Limburgse park. Toch komt dat nieuws al uit mei 2017. Toverland gaat anderhalf keer zo groot worden. Naast een nieuwe bootattractie, 2 nieuwe themagebieden en een nieuwe ingang presenteerde het park ook Benelux eerste Wing Coaster. Deze achtbaan word gemaakt door het Zwitserse B&M bekend van o.a.: Shambhala, Baron 1898 en Black Mamba. Een Wing Coaster van B&M die je misschien kent is Flug der demonen uit het Duitse Heidepark.

Het themagebied waar Fenix zich in bevind heet Avalon. Dit themagebied is geïnspireerd op de Keltische legendes omtrent Merlijn de tovenaar. Gasten worden uitgenodigd om plaats te nemen onder de vleugels van de mythische Fenix. De baan zelf is 40 meter hoog en bereikt een topsnelheid van 95 km/h. De bezoekers gaan 3 x over de kop bij diverse elementen als een diveloop, Immelman en een Zero-G-roll.

Rond 5 augustus 2017 is het zover. De vergunningen zijn grotendeels rond en de bouwplaats komt nu echt tot leven. Via de piketpaaltjes die zichtbaar zijn speculeren diverse fans al over het nieuwe themagebied. De concept tekeningen zien er veelbelovend uit. Iedereen houd gespannen in de gaten over alle verwachtingen waargemaakt zullen worden.

op 6 april 2018 volgde leuk nieuws. Er komt een making-off serie van Port Laguna en Avalon. Toverland zette een teaser van de making-off op hun eigen kanaal. De nieuw serie gaat bestaan uit 8 delen.

 

Rond 18 april bereikte Fenix zijn hoogste punt op 40 meter. Een geweldige mijlpaal die gevierd moest worden. Onder toeziend oog van zo’n 200 medewerkers met 12 nationaliteiten hees Jean Gelissen JR de vlag.

Vanaf dat moment gaat het snel. Met nog maar een paar weken te gaan tot de opening werd op 4 juni 2018 de eerste testrit, of beter gezegd testvlucht gemaakt van Fenix. Onder luid applaus van verschillende medewerkers, directie en familie werd ook deze mijlpaal uitbundig gevierd.

De opening

5 juli 2018 was het dan eindelijk zover. De langverwachte pers opening van Port Laguna, Avalon en natuurlijk Fenix. Merlijn opende samen de poorten van Toverland met een magische spreuk. De opening ging gepaard met een spetterend vuurwerk op het dak van de ingang. De eerste bezoekers konden de nieuwigheden bezoeken en de reacties waren dan ook enthousiast. Mensen die niet uitgenodigd waren konden alles op de voet volgen middels de door Toverland opgezette live stream. Dit werd dan ook massaal gedaan.

 

Fenix Toverland

Mijn mening

Natuurlijk ging ik zoveel mogelijk spoiler vrij op 4 augustus 2018 naar Toverland. Dit was toen een van de extra ingelaste midzomer avonden. Gezien het feit dat deze avonden worden afgesloten met een pyromusical was dit voor mij als vuurwerkliefhebber de uitgerekende kans om het park te bezoeken.

Eenmaal aangekomen bij het nieuwe themagebied prijkt een uitzicht wat ik nog nooit gezien had. Het was groot.. héél groot. Ik verbaasde me over de omvang van het project en de iconische aanblik wanneer Avalon in loopt doet dan ook niet Nederlands aan. Als eerste werd er een ritje in Merlins Quest gemaakt alvorens we onze weg richting de ingang van Fenix zochten.

De wachtrij

De wachtrij op zichzelf is al een geweldige ervaring. Die dag was het extreem rustig en hadden we dus alle tijd om even rustig alle indrukken in ons op te nemen. De airco in de wachtrij was op deze snikhete dag ook geen overbodige luxe. Rustig bekeken we alle schilderijen en al snel valt op dat deze ook bewegen. Enigszins minimalistisch maar dat maakt het juist top. Je moet echt even rustig stilstaan om te zien dat er delen bewegen op de schilderijen. We vervolgde onze weg en kwamen bij de kleine voorshow uit. Deze steekt ook leuk in elkaar en deze ruimte is dan ook goed afgewerkt.

De rit

Gezien het feit dat ik een echte front-row liefhebber ben besloten we de eerste vlucht links voor plaats te nemen. Een flink stel trappen staat je te wachten om aan de andere kant van het station te reiken. De 180 graden bocht was op dat moment niet afgewerkt. Jammer maar begrijpelijk. Gelukkig maakte het station en de wachtrij dat allemaal goed en verwachtte ik ook dat de eerste bocht in een later stadium afgemaakt zou worden.

De rit zelf is heerlijk. De diveloop is een prachtig begin van deze rit gevolgd door mijn favoriete onderdeel de airtime heuvel. Met een mooi setje airtime vlieg je letterlijk de krachtige Immelman in. Vervolgens heb je kort de tijd om je klaar te maken voor een van de meest intense helixen die ik ooit gedaan heb. Genadeloos scheur je door in de Zero-G-roll waarna nog een stel bochten op je wacht totdat je soepel de eind remmen in rijdt.

Die dag hebben we meerdere ritten gemaakt o.a. links voor, rechts voor, links achter en rechts achter. Mijn favoriete plek is nog tot op de dag van vandaag rechts voor. Rechts voor zit je tijdens de helix onderaan de baan waardoor je dicht langs de grond en het water scheurt. Daarna maak je ook nog de grote draai in de zero-G-roll wat voor mij dit de beste plek maakt. Op de 2e plek staat links achter.

Lees ook: Attractiepark Toverland presenteert nieuw festival: Toverland Live

Plus en minpunten

+ Een B&M Wing Coaster wie wil dat nou niet?

+ Goede afwerking in het themagebied

+ Muziek van Imascore

 

–  Afwerking stationsgebouw aan de zijkant

–  Eerste bocht binnen is niet afgewerkt (dit is een jaar later wel deels goedgemaakt met de toevoeging van een grote animatronic van een draak)

Leave a Reply