Skip to main content

Trip Report: Halloween in Port Aventura

 

In oktober 2019 heb ik een tripje gemaakt naar 2 Spaanse pretparken. Namelijk Port Aventura en Ferrariland. Omdat pretparkbezoeken voor mij helaas schaars zijn in Corona tijd heb ik een stuk minder TR’s kunnen schrijven dan ik eigenlijk gehoopt had. Europa Park, Disneyland Parijs, Toverland, Efteling en Phantasialand. Allemaal geplande tripjes waarover ik op deze blog zou gaan schrijven. Helaas gaat dit dus niet door en grijp ik deze gelegenheid aan om een TR te schrijven over mijn bezoek aan deze 2 parken. Kleine note die ik daarbij wil geven is dat ik deze parken bezocht heb zonder dat ik ooit maar het idee had om een TR daarover te gaan schrijven. Nu ruim een half jaar later kan ik alle dagen niet meer apart behandelen en voeg ik mijn gehele trip toe aan 2 losse blogs. Deze blog over de reis en Port Aventura en de volgende blog gewijd aan Ferrari land. Hoe dan ook wens ik jullie veel leesplezier.

Lees ook de andere blogs van deze trip:

1 oktober 2019 begon mijn tripje Port Aventura in zuid Limburg. Een dag die jij je niet zo 1, 2, 3 kan herinneren maar als ik je vertel dat dit de dag was waarop de boeren gestaakt hebben weet je het vast weer denk ik. Met een misschien ietwat benauwd gevoel begon ik mijn trip richting Eindhoven Airport. Het was deze ochtend ook nog vrij slecht weer. Gelukkig waren de weergoden in Spanje wel goedgezind en zat mijn koffer vol met korte broeken. Samen met Kim, een goede vriendin van me gingen we op pad om 3 volle en een halve dag het Spaanse resort aan te doen.

Vliegtuig richting Port Aventura

Het toffe van landen op Airport Reus is dat je Port Aventura al vanuit de lucht en het vliegveld kan zien. Een mooie binnenkomer om het vliegtuig uit te stappen en meteen in de verte al Shambhala te zien staan. Van te voren hadden we al een taxi gereserveerd die ons naar het hotel zou brengen. Wij bleven van Dinsdag tot en met Zaterdag in het 4 sterren hotel El Paso. El Paso is onderdeel van het Port Aventura resort. Het hotel zelf ligt op loopafstand van de parken (kleine 5 minuten). Je zult dus wel door de reguliere ingang naar binnen moeten. Gelukkig was het niet druk en konden we steeds zo doorlopen. Zowel bij de security check als de kaartcontrole.

El Paso hotel

Vanuit het hotel krijg je vrij weinig mee van de parken. Dat is enerzijds jammer omdat je bijvoorbeeld geen kamer kunt boeken met parkzicht. Anderzijds is het ook heerlijk omdat je echt even rustig kunt afschakelen. Vanuit veel delen in het hotel heb je wel mooi zicht op Red Force. Logisch ook wel natuurlijk. Deze 120 meter hoge achtbaan torent makkelijk boven alles uit. Het is zeker niet slecht wakker worden en tegen deze gigantische constructie aan te kijken. Het hotel beschikte ook over een zwembad. Hier hebben wij uiteindelijk geen gebruik van gemaakt. Het weer was dan wel perfect om te zwemmen (27 tot 30 graden Celsius). Omdat het mijn eerste keer Port Aventura was wilde ik zoveel mogelijk uit het park halen en hebben we faciliteiten zoals het zwembad links laten liggen. Het zwembad ging ook dicht om 17.00 terwijl het park tot 19.00 geopend was. Beetje jammer wel maar begrijpelijk gezien de lage bezettingsgraad in het park en hotels.

Onze 3 persoons kamer (waar ik helaas geen bruikbare foto’s van heb) was ook meer dan prima. Goede bedden, erg schoon en een fijne badkamer. Het is zoals op elke hotel kamer altijd even wennen en een beetje behelpen. Ik ben persoonlijk geen hotel fan en zou liever in een huisje slapen. Hoewel ik moet toegeven dat het me niet gestoord heeft. Ik heb altijd het liefst gewoon lekker een bank om op te zitten of een lekker terrasje. Gelukkig beschikte het hotel over dit laatste meer dan genoeg. Hierdoor hebben wij na sluitingstijd voornamelijk doorgebracht bij het hotel entertainment of buiten op het terras.

Hotel El Paso Port Aventura

Via een klein poortje aan de zijkant van het hotel kun je mooi al een stukje afkorten als je naar de parken wilt gaan. Een lange, brede laan brengt ons in een paar minuten wandelen naar de ingang van Port Aventura. Voor een park van deze omvang zou je op zijn minst een ingang verwachten zo groot als het huis van de vijf zintuigen of het Disneyland hotel. Dit is helemaal niet het geval. Ik zou bijna durven stellen dat de ingang van Toverland groter al dan niet mooier is. Het ziet er wel allemaal prachtig uit en doordat het juist wat kleiner is voel je je meteen in een andere wereld. Als je eenmaal binnen bent en de eerste souvenirs shops bent gepasseerd krijg je het uitzicht waar je Port Aventura waarschijnlijk wel van kent.

We kunnen het er over eens zijn dat dit toch een prachtig uitzicht is als je een park binnen komt lopen.

De mainstreet is niet je alledaagse Mainstreet USA. Wat Port Aventura hier heel goed doet is het feit dat je rond het water loopt. Als je links kijkt heb je een prachtig weids uitzicht en rechts staat het bom vol met terrasjes, huisjes en een grote souvenirs winkel. Eens in de zoveel tijd raast de Intamin Wing Coaster Furius Baco langs.

Om een of andere reden heb ik jaren lang uitgekeken naar deze achtbaan. Uit verhalen wist ik dat dit echt geen soepel baantje zou worden als bijvoorbeeld Wing Coaster broertje Fenix. De hele aankleding en de intensieve kabel lancering zorgden voor een hoge verwachting. De wachtrij was voor ons bijna walk on. We hoefde hooguit 1 a 2 treintjes te wachten voordat de grouper ons een plek aan wees. Om bij het station te komen heb je een flinke wandeling te gaan. Beginnend bij de tuinen waar de druivenbomen voor een heerlijke schaduw zorgen. Eenmaal binnen heb je een aantal leuk tot matig leuk aangeklede veehokken. Enige nadeel is dat je soms vrij ver moet omlopen. Voor ons Nederlander geen probleem maar in onze Spaanse medemens komt een waar dierentuin gevoel naar boven. Ze klimmen als een stel wilde apen over alle hekjes heen en kruipen daarmee zonder schaamte voor. Dit is een gegeven dat ik van te voren al wist en heb me er dus ook niet aan proberen te storen. Ondanks dat dit letterlijk bij elke grote attractie gebeurd.

De rit op zichzelf is op zijn minst vrij intens te noemen. De lancering gaat écht heel snel. Misschien wel een van de meest intense lanceringen die ik gedaan heb. De rit die daarna volgt is kort maar krachtig. Een aantal bochten die echt flink hobbelen, een inversie en dan het fantastische stuk over het water. Als je eenmaal de remmen ingevlogen bent merk je dat de beugel nog een aantal standjes strakker is gaan staan. Ik raak niet snel in paniek maar het zat zo strak dat ik er wel lichtelijk onrustig van werd. Soms stond je wel een halve minuut stil op de remmen en dan was het voor mijn gevoel echt even doorbijten totdat de beugels weer open gingen. Dit allemaal liet mij niet afschrikken en heb deze dagen meerdere ritten, ook achter elkaar gemaakt van deze bijzondere maar heftige achtbaan.

 

Wanneer je Furius Baco voorbij bent kom je op een splitsing. Hier maak je de keus linksom of rechtsom het park door te gaan. Eenmaal een keuze gemaakt moet je het rondje zo lopen. Natuurlijk kan je ook terug keren maar er zijn geen afkortingen in het park. Als je dit weet dan plan je je dag wel iets anders dan je bijvoorbeeld in een ander park doet. Energiebesparend gezien werk je het park gewoon links of rechtsom af.

Omdat deze trip report van Port Aventura een samenvoeging is van meerdere dagen gaan we deze blog rechtsom voortzetten. Als eerste komen we dan in het themagebied Polynesia. Een prachtig themagebied waar het Spaanse klimaat goed tot zijn recht komt. Hoofdattractie in dit themagebied is dan ook een grote water attractie genaamd Tutuki Splash. Mensen die mij langer kennen weten dat ik geen fan ben van water attracties en heb deze attractie toen der tijd met liefde overgeslagen. Achteraf denk ik nu wel eens had ik het toch maar gedaan. Het was ruim 30 graden en een frisse verkoeling was niet verkeerd geweest. Tutuki Splash

In Polynesia valt veel te ontdekken. Verborgen attracties, mooie wandelpaden en flink wat natuur. Ondanks dat dit themagebied niet de leukste attracties heeft wat mij betreft was het wel een ontzettend gaaf themagebied. Eenmaal verder gelopen komen we in het themagebied Sesamo Aventura. Dit vrolijke en kleurrijke themagebied huisvest veel kinder attracties. Hoogtepunten in dit themagebied zijn wel de kinder achtbaan en de interactieve, trackless darkride Street Mission.

Voor de interactie darkride had ik hoge verwachtingen. Hierover heb ik al een review geschreven op Parkinside. Ben je benieuwd wat ik van deze darkride vind en of de attractie ook geschikt is volwassenen ondanks het Sesamstraat thema? Klik dan hier

Ingang interactieve darkride street mission in Port Aventura

Omdat ik dus al iets geschreven heb over dit themagebied en voornamelijk de darkride sla ik dat in deze TR even over. Wanneer we weer verder lopen komen in het China themagebied. Dit themagebied huisvest de 2 grote achtbanen van dit park en vormt daarmee ook de iconische skyline van Port Aventura. Het herkenbare gebrul van een B&M track doet iedere liefhebber zijn hart sneller doen kloppen. In dit themagebied wordt je letterlijk omringt met dit gebrul.

Dragon Khan Port Aventura

De ‘kleinste’ achtbaan in dit themagebied is Dragon Khan. Het gebouw en tevens ingang van deze achtbaan ligt er werkelijk prachtig bij. Het is fantastisch om te zien hoe goed onderhouden dit is. Het schilderwerk is on point. Erg knap voor deze weersomstandigheden. Helaas is de wachtrij wederom een groot veehok. Dat doet mij beseffen hoeveel geluk wij hebben met elke dag een walk on Dragon Khan. Als deze wachtrij vol staat dan sta je waarschijnlijk urenlang saai te wachten.

Port Aventura Yorick

Dragon Khan is al een wat oudere B&M achtbaan met 8 inversies. Een vrij soepele B&M maar lang niet zo vloeiend als de nieuwere banen van deze fabrikant. Een lange intense baan met een en al actie. Het enige minpunt aan deze baan is de grote Zero-G-roll die echt letterlijk niks met zero G te maken heeft. Hier word je op een oncomfortabele manier doorheen geduwd.

De grootste achtbaan in het Chineese themagebied is Shambhala. Deze witte B&M megacoaster is 76 meter hoog, bevat in tegenstelling tot Dragon Khan geen inversies maar is wel de topper van de 2. Mooie treinen een flinke dosis airtime en een baan die tot het einde zijn snelheid er volop in houd. Een van de gaafste punten is dan ook de splash die zich bijna aan het einde van de baan bevind.

Mijn geluksmoment wel als 2 van mijn hobby’s samenvallen. Themaparken en fotografie.

 

In het themagebied China hebben wij ook nog een Halloween show bezocht genaamd Halloween Kingdom. Eigenlijk bezochten we deze show om onze voeten even rust te gunnen. Uiteindelijk waren wij zo onder de indruk van deze gehele productie dat we de dag erna de show opnieuw bezocht hebben. Het was echt een meer dan prima pretpark show zoals we die al tijden niet meer (gratis) gezien hebben in onze omgeving.

 

Wanneer je verder loopt richting het Mexicaanse themagebied kan je nog een klein uitstapje maken naar El Diablo. Een oude Arrow achtbaan die toch ook wel een beetje vreemd is. De banking van deze achtbaan is niet optimaal. Toch is het best een grappig ritje en vooral lachen geblazen.

Een groot deel van deze achtbaan bestaat uit lifthills. Hoeveel tel jij er op deze foto?

Het themagebied Mexico ziet er wederom geweldig uit. Ook hier komt het Spaanse klimaat goed tot zijn recht. Ondanks dat dit deel van het park niet echt bestaat uit veel kleinere paden oogt dat wel zo. Juist doordat alles zo enorm dicht gegroeid is met de tropische planten. Dat maakt dit themagebied ook heerlijk om te vertoeven tijdens de warme momenten.

Ik had me al jaren verheugd op Templo del Fuego. Deze kleine show met veel vuur effecten ziet er op filmpjes zeer gaaf uit. Doordat ik vuurwerkliefhebber ben gaat mijn hart hier ook een beetje sneller van kloppen. Helaas wist ik ook dat deze productie vrij duur is en daarom alleen in het hoogseizoen draait. Speciaal voor de Halloween periode was deze show omgebouwd tot spookhuis. Natuurlijk moest je hier extra voor betalen en was het huis alleen in het weekend open. Nu ben ik geen fan van spookhuizen en zeker niet als je er extra voor moet betalen. Deze had ik dus hoe dan ook overgeslagen.

Een ander letterlijk hoogtepunt in het Mexicaanse themagebied is de vrije val toren genaamd Hurakan Condor. Ikzelf ga graag in vrije val torens en ook deze mocht ik dan zeker niet overslaan. Ondanks dat de bakjes waarin je staat voor ons mannen niet de meest comfortabele rit geeft 😉 heeft dit wel de beste ervaring. Je hebt een werkelijk prachtig uitzicht over het park en de zee. Een beter uitzicht heb ik nog niet gehad in een vrije val toren.

Hurakan Condor Port Avetura

Het laatste maar zeker niet het minste themagebied is Far West. In veel themaparken zien we het wilde westen terug komen. In veel themaparken komen we een wilde-west thema tegen. Helaas vaker slecht uitgevoerd dan goed. Port Aventura heeft laten zien dat je echt een ontzettend mooi wild west themagebied kan maken dat ook nog eens heel groot is. Verschillende attracties, shows, shops en games passeren de revue.

Far West Port Aventura

In dit themagebied is ook een dualing houten achtbaan te vinden. Deze achtbaan is wel heel gaaf. Zo kom je elkaar ook soms tegemoet rijden in plaats van alleen maar achter elkaar aan racen. De baan zelf is wel een stuk heftiger dan bijvoorbeeld een Troy of JEDD. Je voelt echt dat dit een houten achtbaan op leeftijd is. Ik zelf vind dat niet erg tot een bepaalde grens. Het moet bijvoorbeeld geen pijn doen. Dat is bij deze racing achtbaan gelukkig nog net niet het geval. Operations waren hier wel ontzettend traag. Vanwege de weinige bezoekers werd hier een wachtrij gemaakt door maar de helft van de karretjes te vullen. Alsnog hebben we niet langer dan 15 min hoeven wachten voor deze baan.

Brug far west in Port Aventura

In het Far West vind je nog 2 grote (natte) waterattracties namelijk een logflume en een rapid. Zoals ik eerder genoemd had heb ik een hekel aan waterattracties en deze dus ook overgeslagen. Ook hier heb ik achteraf misschien een beetje spijt van.

Port Aventura ging in ons geval sluiten om 19.00. Dat is vreemd zou je zeggen voor een Halloween periode. Dit komt doordat wij doordeweeks in het park waren. Je krijgt dan eigenlijk een light versie van het evenement voorgeschoteld. Zo zijn er vanaf 1 uur ’s middags tot sluitingstijd acteurs per themagebied. Waarschijnlijk niet zo veel als in het weekend. Ook de huizen zijn gesloten wat in ons geval niet veel uitmaakt. De dag word afgesloten met een parade in de mainstreet en niet met een vuurwerkshow. Voor ons een prima uitkomst om in een bijna uitgestorven park toch een groots evenement te hebben. Het enige nadeel is wel dat je het park niet in het donker kan bezoeken.

Eenmaal aangekomen in de mainstreet wordt de dag afgesloten met de Halloween Parade. Deze zit leuk in elkaar en zo zie je alle acteurs uit verschillende scare zones terug in deze parade

 

 

 

 

 

 

Nadat de parade afgesloten ging het park dan ook echt sluiten. Eenmaal terug in het hotel waren er genoeg mogelijkheden om lekker een hapje te eten en wat entertainment te zien. Dat zijn zeker pluspunten voor in een laagseizoensperiode.

Kort samengevat hebben wij een ontzettend leuke reis naar Port Aventura gehad. We hebben wat ons betreft de beste periode gekozen zodat we konden genieten van 2 uiterste. Een light variant van het Halloween gebeuren en toch een heerlijk rustig park. Hierdoor hebben wij topattracties meerdere keren achter elkaar kunnen doen zonder enig probleem. Groot pluspunt is single rider die door de Spaanse medemens eigenlijk amper wordt gebruikt waardoor je toch die 10 min lange wachtrij voor Shambhala kunt overslaan. Ideaal voor een schaamteloze kwant sessie.

Het eten en drinken in het park was daar in tegen wel mager. Veel eettenten waren gesloten en het aanbod dat er was is extreem duur. Dit is wel iets wat ik had verwacht. Het is ook gewoon iets waar je je overheen moet zetten en niet over moet gaan miepen. Het word toch niet goedkoper en je zult het ermee moeten doen.

Ik had op voorhand gehoord dat het personeel wel eens onaardig kon zijn. Gelukkig hebben wij niemand ontmoet die onaardig was en ze deden zelfs allemaal moeite om Engels te praten. Geen klachten daarover vanuit onze kant. Het enigste nadeel is dat er bij elke grote achtbaan een grouper staat die niet rekening wilt houden met jou wensen. Een extra ronde wachten op een front of back seat is dan ook echt uit den boze helaas.

Port Aventura

Met deze foto een paar uurtjes voor zonsondergang sluit ik deze trip report af. Volgende week verschijnt er een trip report over Ferrariland. Een link daarheen kun je bovenaan in de blog vinden.

Ik ben benieuwd wat jullie ervaring met Port Aventura is. Laat het me zeker weten in de reacties of via de Parkinside facebook groep! Nog geen lid van de Facebookgroep? Klik hier

Lees ook: Review: This is Holland – 4D vliegsimulator

Leave a Reply