Skip to main content

Terra Magma: een kijkje achter de schermen

Vandaag waren we te gast in Bobbejaanland voor een rondleiding doorheen Mystery Bay én Terra Magma, de nieuwe invulling van boomstamattractie Indiana River. Eerste blikken achter de schermen, previews van de verhaallijn en technische details omtrent de vernieuwing van de ride, konden niet ontbreken.

“Terra Magma, daar waar de mens ondergeschikt leeft aan de natuur”, luidt de centrale boodschap in de toekomstige overlay voor wat vroeger Indiana River was. Matthias Paillot, het creatieve KCC-brein achter het veelzijdige ritverhaal, vertelt over de 14 scènes waardoor pretparkgasten binnenkort geloodst zullen worden. Terwijl hij uitgebreid ingaat op de plannen, wandelen we in groep over het onafgewerkte opstapplatform. “Gedurende de hele rit doorheen het station gaan de bezoekers stap voor stap het verhaal zien tot leven komen aan de hand van grottekeningen”, aldus de Creative Director. “Het is in feite een soort van waarschuwing: pas op, op het pad hier doorheen de vulkaan kom je straks heel wat gevaren tegen!”

Die gevaren en geheimen van het Terra Magma-eiland zullen alomtegenwoordig zijn in de attractie. Bezoekers worden straks niet alleen opgeschrikt door een stevige vulkaanuitbarsting. Ook een vloedgolf, vleesetende planten, een tornado en een moerasmonster maken deel uit van de gevaren die schuilen achter het schattige vissersdorpje van Mystery Bay.

Projecties en onderhoud

Waar Indiana River nog grotendeels teerde op fysieke decorstukken, wordt Terra Magma aardig voorzien van digitale effecten. Zo zorgen projecties straks voor elementen als de vloed- en magmagolven en watergordijnen. Echter, ook fysieke onderdelen mogen niet ontbreken en onder andere in de scène met de orkaan zorgen deze binnenkort voor verrassingselementen. Avonturiers belanden dus in een explosieve combinatie van visuele, geluids-, en lichteffecten.

Hoewel deze, eerder technische, snufjes mogelijks voor uitgebreider onderhoud kunnen gaan zorgen, dacht team Bobbejaanland hier duidelijk goed over na. Niet alleen het verhaal achter de boomstamattractie is splinternieuw, ook het baanverloop en gebouw kregen een grondig onderhoud. “We zijn dit project natuurlijk ook gestart om de attractie Indiana River, die eigenlijk gedateerd was, weer op te krikken naar de nieuwe normen. Bij alle decoratie is gedacht aan vernieuwde brandveiligheid en -detectie. Daarnaast is ook de ride controle vanuit risicoanalysen via reversed engineering opnieuw uitgedacht en opgebouwd. De hele ride zal dus veel slimmer zijn”, zo geeft Tom Knuts, technisch manager in Bobbejaanland, nog mee.

Opening begin mei 2023

Hoewel de rondleiding doorheen Terra Magma aantoont dat er nog heel wat werk aan de winkel is, verrast het bestuur ons toch. De opening van de attractie stond vooralsnog gepland voor eind mei van dit jaar. Nu blijken Yves Peeters en zijn team eerder te mikken op begin mei, uiteraard, als alles een beetje mee zit.