Skip to main content

This is Holland – 4D vliegsimulator

 

Nederland altijd al eens willen zien vanuit vogelvlucht? Dat is mogelijk in Amsterdam bij This is Holland! Deze unieke ervaring laat je de mooiste plekken van Nederland zien vanuit een ander perspectief dan je gewend bent. Ik bezocht een paar weken geleden This is Holland voor de eerste keer. Ben jij nou benieuwd naar mijn ervaring? Lees dan snel deze review van This is Holland.

Lees ook: Sesamstraat darkride Street Mission: Leuk of kinderachtig?

 

Mijn eerdere ervaringen met een flying theatre

Oktober 2019 bezocht ik het Spaanse Ferrariland. Naast de hoofdattractie van dit park Red Force vind je ook een Flying Theatre genaamd: Flying Dreams. Tijdens deze attractie ervaar je hoe het is om met een Ferrari GT de mooiste plekken van deze wereld te bezoeken. Een gave ervaring bij dit ‘nieuwe’ soort simulators.

Dit was dan ook het eerste Flying Theatre attractie dat ik bezocht heb. De ervaring is bijzonder en echt een verbetering ten opzichte van de wat oudere simulatoren. Helaas was mijn verwachting van deze attractie te hoog waardoor ik enigszins teleurgesteld de attractie verliet. De algehele ervaring was prima maar de beeldkwaliteit vond ik verre van mooi. De extreem harde muziek en effecten waren wat mij betreft dan ook to much.

Om mij heen hoor ik veel mensen erg positief zijn over This is Holland. Ik vond het dan ook tijd om dit concept een tweede kans te geven. Afgelopen zondag (8 maart 2020) heb ik dan ook plaatsgenomen in dit Flying Theatre.

De algehele Experience

De gehele ervaring bestaat uit verschillende onderdelen waaronder 2 voorshows. De eerste voorshow geeft een korte blik op een deel van de Nederlandse geschiedenis. Hierin word wel meteen duidelijk dat wij als Nederlander niet de hoofd doelgroep zijn. De voorshow is zeer gericht op (buitenlandse) toeristen. Door middel van een ietwat cringe filmpje en humor is dit de inleiding van de hoofd attractie.

Bij de 2e voorshow neem je plaats op een 2 hoge tribune en kijk je naar een 3d model van Nederland. Middels een soort 3D mapping word duidelijk gemaakt welke delen van Nederland we gaan bezoeken in de hoofd attractie. Verschillende locaties en de achtergrond daarvan word benoemd. Heel tof dat verschillende plekken al van te voren gedeeld worden zodat je in de hoofdattractie meteen terug denkt aan de uitleg van de 2e voorshow.

Nadat in de 2e voorshow de regels omtrent de simulator uitgelegd zijn openen de deuren richting de hoofdattractie.

Lees ook: 7 herkenbare dingen voor een pretpark gekkie

 

Hoofd attractie

Natuurlijk kende ik het principe van dit soort simulator al. Wat wel tof is om te zien dat mensen die dit voor de eerste keer doen zichtbaar een beetje gespannen zijn. Een beetje huiverig zoekt iedereen zijn plekje op en wacht in spanning af wat er gaat gebeuren.

De film is kwalitatief dik in orde. Aan de zijkanten soms ietwat onscherp dus daar moet je je niet teveel op focussen. In het midden is het gewoon prima. Je word letterlijk omringt door de beelden. Het enige minpunt wat ik tevens ook in Ferrariland heb ervaren is dat je het dak kunt zien. Als het scherm iets meer doorgetrokken was dan zou dat wat mij betreft een grote verbetering zijn. Dit is natuurlijk iets waar This is Holland zelf niks aan kan doen. Dat ligt echt bij de attractiebouwer.

Tijdens de rit ervaar je ook verschillende wind, water en geur effecten. Stuk voor stuk zijn deze subtiel te noemen en dat maakt het dan ook meteen perfect. Je komt er niet met een kletsnat pak uit en krijgt het ook niet benauwd van de overdreven geuren. ‘Less is more’ in dit geval dus. De muziek is in 1 woord geweldig! De gehele soundtrack is gecomponeerd door René Merkelbach die we uiteraard kennen van zijn veelvuldige werk in de Efteling. De meegaande en opzwepende muziek zijn perfect in lijn met die beelden die je ziet.

Tijdens de ruim 8 minuten durende vlucht in dit Flying Theatre reizen we langs 22 verschillende locaties door heel Nederland. Deze locaties zijn opgesomd:

 • Grachtengordel Amsterdam
 • Zaanse Schans
 • De bollenstreek
 • Schiphol
 • Nederlandse Kust
 • Ijselmeer + afsluitdijk
 • Rotterdamse haven
 • Kop van Zuid
 • Het verdronken land van Saeftinghe
 • Uitkijktoren de Kaap
 • Woudagemaal
 • Paard van Marken
 • Slot Loevestein
 • Kasteel Neercanne
 • Kasteel Hoensbroek
 • Paleis het Loo
 • Bourtange
 • Nationaal park de Veluwezoom
 • Eilandspolder
 • Oostvadersplassen
 • Waddenzee
 • Natuurijs in Friesland

Genoeg locaties om langs te vliegen dus! De overgangen tussen deze locaties zijn soepel maar onsamenhangend. Al deze locaties moeten in 8 minuten gepropt worden. Ondanks dat is het niet vervelend of vreemd om naar te kijken. Mijn favoriete scene is toch wel die van kasteel Hoensbroek al is het maar om het feit dat dit op steenworp afstand ligt van mijn huis.

 

Conclusie

This is Holland steekt wat mij betreft met kop en schouders boven Flying Dreams uit. De algehele ervaring in de hoofdshow is zijn geld dan ook waard. Het is geen goedkoop uitje maar gezien het feit dat het in hartje Amsterdam ligt is dit wel begrijpelijk. Ondanks dat ik in Nederland woon en de meeste plekken van de film wel bezocht heb is het toch een unieke en mooie ervaring om ons kikkerland op deze manier te zien. De subtiliteit van de effecten, vloeiende bewegingen van de simulator, scherpe beelden en een gezonde dosis liefde voor Nederland maken dit zeker voor herhaling vatbaar.

Een kleine maar eervolle extra vermelding wil ik doen naar de gebruikte en gecomponeerde muziek van This is Holland. Dat is wat mij betreft echt de kers op de taart.

Plus en minpunten

Als laatste is het tijd om nog even wat plus en minpunten samen te vatten.

+ Scherpe beelden (m.u.v. soms aan de zijkanten van het scherm)

+ Fantastische muziekkeus!

+ Je hebt echt het gevoel te vliegen

+ De bewegingen van de simulator zijn boter soepel

+ Effect gebruik is subtiel

 

–  Je ziet een stukje plafond tijdens de film wat mij helaas afleid

–  Wij vallen niet 100% onder de doelgroep maar dat maakt het geheel niet minder leuk

 

 

 

Leave a Reply