Skip to main content

Het nieuwe 4D-filmavontuur

 

Dat de pandadroom niet de beste Efteling attractie ooit was kunnen we het waarschijnlijk allemaal wel over eens zijn. Daarom kwam het niet als verassing dat de Efteling afgelopen najaar besloot om Pandadroom definitief in dromenland te laten. Na een flinke schoonmaakbeurt, effect reparaties een nieuwe restaurant, souvenirshop en bovenal een nieuwe film opende dan eindelijk Fabula! Natuurlijk moest ik dit ook met mijn eigen zintuigen gaan ervaren en zo besloot ik tussen kerst en oud en nieuw richting de Efteling te gaan.

Wachtrij

Iedereen die vaker in de Efteling komt weet dat het niet zo handig is om voor openingstijd al in de rij van Symbolica aan te sluiten maar deze wat later op de dag te doen. Met die gedachte besloot ik dat dit waarschijnlijk ook voor Fabula zou gelden. Nadat we een rondje Efteling hadden gedaan met verschillende attracties kwamen we terug bij Fabula.

Op het pleintje voor de ingang van Fabula en het spookslot prijkte al een houtenklap bord met een pijl richting de ingang van Fabula. Met wat goede marketing lijkt me dit een overbodige keus maar het is blijkbaar nodig om mensen te trekken richting de wachtrij.

De wachtrij was opgeknapt en ook ontdaan van een hoop groen. Dit heeft natuurlijk ook alles te maken met de komst van Max & Morritz. We sloten aan in de volgens de app 20 min durende wachtrij.  Nadat we een dikke 5 minuten hebben gewacht luisterend naar het geluid van de bouwput naast de wachtrij opende de deuren van de voorshow. Gelukkig konden wij als een van de laatste onze retro bril in ontvangst nemen en hoefde we niet nog een ronde te wachten.

Voorshow

Als je dan eenmaal die goed gevulde voorshow zaal in kan herinnerde ik me weer hoe ontzettend donker deze zaal is. Het spannendste van de voorshow is misschien wel het proberen niet op je gezicht te gaan terwijl je over allemaal zittende mensen survivalt richting het midden van de zaal.

De voorshow zelf is nog altijd verdeeld over 3 schermen. Op de schermen een grot met bij de uitgang een prachtig uitzicht over een helaas regenachtig landschap. Langzaam proberen verschillende dieren te schuilen in de grot die blijkbaar eigendom is van een knorrige beer. Zo nu en dan bliksemt het in de voorshow wat doormiddel van een goede subwoofer en wat moving heads in de zaal een fantastisch effect geeft.

Nadat de knorrige beer de eekhoorn op een niet zo fijne manier zijn plek wees besloot Klaas Vaak dat het genoeg geweest is. Hij deed zijn betovering, een draaikolk van gouden effecten maakte het scherm zwart. De deuren richting de hoofdshow gaan open en het echte avontuur kan dan ook beginnen.

Hoofdshow

Eenmaal plaats genomen en even rond gekeken heb merk ik dat de zaal van de voorshow vrij weinig veranderd is. De bankjes zijn hetzelfde, de vloer is op sommige plekken nog best ranzig en de kenmerkende pandadroom lampen prijken nog altijd aan de wanden van de zaal.

De film zelf bestaat uit allemaal korte scenes die steeds ergens anders op de wereld afspelen. De knorrige beer veranderd steeds naar een dier die past in het klimaat van de scene. Tijdens de Afrika scene veranderd de beer dan ook in een scheetjes latende struisvogel. Iets wat veel kinderen in de zaal laat schaterlachen. Dat is wat je wilt zien / horen natuurlijk. De scenes en humor worden blijkbaar erg gewaardeerd door de bezoekers.

Uiteindelijk eindigt de film weer terug in de grot en is de niet meer zo knorrige beer ontzettend blij dat de Eekhoorn nog bij hem is en knuffelt hem dan ook.  Een voorspelbaar maar passend einde van de leuke film.

 

Wil je meer weten over de film? Ik ga niet alles vertellen. Er is dus veel meer te zien in de film. Ga zeker zelf even kijken in de Efteling.

 

Speelwereld, Restaurant en souvenirshop.

Als de film afgelopen is. Je je retrobril hebt gedonderd in een wasmand kom je in de speelwereld, vrij identiek zoals je die nog kent uit de Pandadroom. Ik heb geen kinderen en ik heb er zelf niet gespeeld. Mijn motoriek is niet toereikend om op deze toestellen te klimmen en klauteren. Ik zag op de vloer na dan ook geen grote veranderingen hier.

Het restaurant ziet er leuk uit. Nieuw zijn ook de bestelzuilen die volgens mij een goede toevoeging bleken te zijn. Helaas had ik bij voorbaat al gehoord dat het eten in het restaurant niet zo best was. Met die gedachte (ramde we de deur) in ons achterhoofd heb ik besloten niet te gaan eten hier. Ik verwacht dat de Efteling dit zeker gaat aanpakken en we over een niet al te lange tijd lekker kunnen eten in dit wereld restaurant.

De Fabula merchandise die er verkocht word vind ik persoonlijk heel leuk. Verschillende knuffels van dieren uit de film en natuurlijk ook de Eekhoorn met enorm mooie zachte staart. De prijzen daarentegen zijn ook prima. De knuffels zijn niet goedkoop maar voelen kwalitatief wel goed aan.

Ook zijn er verschillende dingen van klaas Vaak te koop. Je merkt goed dat klaas Vaak vooral leeft in de vakantieparken en dat is in de merch ook terug te zien. Doordat de meeste klaas Vaak merchandise vooral tijdens je bezoek in een van de vakantieparken goed ten pas komt.

Géén een merchandise collectie is compleet zonder een mok. Deze zit dan zeker ook in de collectie. Een mooie zwarte mok met het Efteling en het Fabula logo. Als je hier een warme vloeistof in doet veranderd de zwarte mok in de grot van de voorshow. Inclusief beer en eekhoorn natuurlijk!

Conclusie

Als je niet de verwachting had dat Fabula een compleet nieuwe attractie zou zijn dan is dit echt een leuke toevoeging in de Efteling. Ik was een beetje sceptisch of een 4d film anno 2020 nog wel zou kunenn. Niets blijkt minder waar. De Efteling heeft een leuke film in huis gehaald met Fabula. Géén moeilijke omslachtige film maar juist een leuke, vrolijke film met een leuk moraal en mooi einde.

Het is ontzettend tof om te zien dat de grote schoonmaak en onderhoud aan alle effecten geholpen heeft. Ik heb effecten gehad in de film die ik in pandadroom al in jaren niet meer gezien heb. Verschillende reuk en kleur effecten, wind, water en natuurlijk de grote boom die naar beneden valt.

 

Plus en minpunten:

+ Leuke nieuwe film, die anno 2020 prima kan

+ Alle effecten die werken

+ extra effecten in voorshow

+ leuke merchandise

 

–  Wachtrij loopt dicht langs de wachtrij van M&M en daardoor weinig groen aan die zijde van de wachtrij

–  Het eten in het wereldrestaurant schijn niet geweldig te zijn

Bekijk hier de walk through:

Leave a Reply