Skip to main content

Recordaantal bezoekers voor de Efteling in 2023

Het afgelopen jaar heeft de Efteling 5,56 miljoen bezoekers mogen ontvangen. De groei naar dit recordaantal komt mede door meer bezoekers uit Duitsland, België en Engeland.

In 2023 wisten 5,56 miljoen bezoekers de weg naar de Efteling te vinden voor een dagje of weekend weg. Net als in 2022, waarin we 5,43 miljoen bezoekers ontvingen, zorgt dat voor een recordaantal bezoekers. Een aanzienlijk deel van de groei komt van gasten buiten onze landsgrenzen. Onze Duitse gasten zorgen voor 33% van de totale groei in het aantal bezoekers, de Engelsen voor 12% en de Belgische gasten zorgden zelfs voor 48% van de groei. In Nederland was het afgelopen jaar vooral een flinke stijging in het aantal abonnementhouders te zien.

Aandacht voor erfgoed en de toekomst
We hebben in 2023 veel aandacht besteed aan ons erfgoed. Zo werd in het voorjaar het Anton Pieckplein opgefrist met aandacht voor de draaimolens en een tijdelijke tentoonstelling in het Efteling Museum over Anton Pieck. Ook heropende Droomvlucht na een onderhoudsperiode van een aantal maanden waarbij extra aandacht werd besteed aan de bewoners van de attractie.

Ook hebben we stappen gezet in het realiseren van een duurzame toekomst. We hebben bijna 12.000 nieuwe zonnepanelen in gebruik genomen en een nieuw energiesysteem geïntroduceerd. Hiermee worden onder andere Fata Morgana en Bäckerei Krümel gekoeld en verwarmd.

Vooruitblik op 2024
“Wij zijn dankbaar dat bezoekers ons steeds opnieuw weten te vinden”, vertelt Fons Jurgens, algemeen directeur van de Efteling. “Het feit dat onze groei in 2023 vooral door internationale bezoekers komt, voelt echt als de kers op de taart. Het sluit volledig aan bij onze visie richting 2030 waarbij continuïteit en zelfstandigheid centraal staan, een groei in aantal gasten is voor de Efteling geen doel op zich. Om mee te blijven doen in de top van Europese parken willen we een internationale en meerdaagse bestemming worden waar ieder gezelschap een 9+ ervaring heeft. De lat ligt hoog, maar daar werken we samen hard voor. De gastwaardering van afgelopen jaar is gestegen van gemiddeld 8,59 naar 8,64 dus we zijn op de goede weg. De bezoekersaantallen van 2023 geven vertrouwen en ik kijk enorm uit naar wat 2024 ons zal brengen.”