Skip to main content

Zo maak je de mooiste pretpark foto’s | Deel 2

Het is je vast wel eens opgevallen. Bezoekers van een pretpark hebben vaak veel dingen gemeen. Zo heeft het merendeel een veelte grote tas bij zich met proviand om een week vooruit te kunnen. Opvallend ook is dat héél veel mensen foto’s maken in een pretpark en er daarom bovengemiddeld veel mensen met een camera lopen. Ben jij nou ook diegene die altijd zijn camera meeneemt en wilt leren de mooiste pretpark foto’s te maken? Van kleine compact camera tot grote DSRL. Deze blog is voor jou!

Lees ook: Zo maak je de mooiste pretpark foto’s | deel 1

 

Intro

In deel 1 van deze blog serie heb ik het gehad over verschillende technische aspecten van de mooiste pretpark foto’s. Zoals het diafragma, sluitertijd en de ISO. Als je deel 1 nog niet gelezen hebt, dan raad ik je aan om dat eerst te doen. (zie link hierboven) Met alleen theorie over de technische delen van een pretpark foto hebben we nog geen interessante foto gemaakt. Hoe je dan wel een interessante pretpark foto maakt ga ik je in dit tweede deel uitleggen. De term compositie hoor je niet alleen bij fotografie. Ook bij bijvoorbeeld kunst of dans. Kort door de bocht helpen compositie regels je bij het juist plaatsen van objecten in een foto zodat deze een mooi geheel vormen. De compositie is erg belangrijk in je fotografie. Het zorgt ervoor dat mensen naar je foto blijven kijken en jou foto boven alle andere kiekjes uitsteekt. Zo kan zelfs het saaiste onderwerp een prachtige foto worden. Het is wel belangrijk dat je de compositie goed doet. Dit is niet iets dat je achteraf nog kunt veranderen tijdens het nabewerken van je foto. Laat ik meteen benadrukken dat deze compositie regels geen verplichting zijn. Fotografie is je eigen stijl, smaak en emotie maar onderschat deze regels / richtlijnen niet.

Als laatste wil ik nog iets toevoegen over de verschillende bestandstype van foto’s die je schiet. Hier zit ook nog iets bij dat een groot verschil kan maken. De voor- en nadelen hiervan komen ook voorbij in deze blog.

 

Compositie regels.

De regel van derden

Je hebt vast wel eens op je cameraschermpje gezien dat er lijntjes staan die het scherm verdelen in 9 gelijke vlakken. Deze functie heeft je camera niet voor niets. Sterker nog, ik heb hem altijd aanstaan. Als je begrijpt waar deze lijnen voor dienen dan is het een heel mooi hulpmiddel voor je compositie. De regel van derden is de meest gebruikte compositie regel die eigenlijk in elke situatie toepasbaar is om je foto rust en balans te geven.

Voorbeeld regel van derden

Bron: fotografiebewust.nl

Zoals je op bovenstaand plaatje ziet kruisen de lijnen op 4 plekken. Deze kruisingen zijn belangrijk. Wanneer je het onderwerp of belangrijk deel van de foto op een van deze kruispunten zet geeft dat rust voor het oog. Meestal denken mensen dat je het onderwerp precies in het midden moet zetten. Op het begin kan het wennen zijn om dit niet te doen. Geloof mij dat het je foto’s 9/10 keer zichtbaar gaat verbeteren. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Hieronder zie je een voorbeeld foto met deze compositieregel.

Star Trek in Movie Park Germany

Leidende lijnen

Bij deze compositieregel ga je gebruik maken van lijnen in je foto’s die richten naar je onderwerp. Deze vorm van compositie is vaak iets lastiger toe te passen omdat niet elke situatie zich hiervoor leent. De foto hieronder is een mooi voorbeeld van deze lijnen. De grote support van Fenix in Toverland word een belangrijk onderdeel van de foto. Deze support neemt je vanuit onder mee naar boven in de foto.

Fenix Toverland

Extra tips en trucs

Uiteindelijk zijn er nog véél meer compositie regels. Eigenlijk teveel om op te noemen. Wanneer je met deze 2 regels aan de slag gaat kun je in veel situaties zeker een tijd vooruit. Je kan natuurlijk ook zelf nog meer verdiepen in deze of andere compositieregels. Hier valt nog genoeg over te vinden op het internet. Ik heb ook nog een paar extra tips en trucs voor je die niet direct met je compositie te maken hebben maar wel van belang zijn voor een goede foto.

Horizon

Een veelgemaakte fout in foto’s is een scheve horizon. Misschien is je dit nog nooit opgevallen en het spijt me alvast als dit je vanaf nu altijd gaat storen (haha!). Veel camera’s beschikken ook over een digitale waterpas die aangeeft of je jouw camera echt goed recht houdt. Mocht achteraf nu blijken dat je foto toch een scheve horizon heeft? Geen zorgen! Je kan dit makkelijk zelf even aanpassen op de computer door de foto een beetje te draaien.

de horizon in het midden

Om een foto aantrekkelijker te maken is de ongeschreven regel om de horizon niet in het midden van de foto te plaatsen. Plaats als de horizon hier boven of onder. Afhankelijk van de situatie kun  bepalen of het de meest aantrekkelijke optie voor de foto boven of onder van het midden is. Je zou de horizontale lijnen van de regel van derden als lijdraad kunnen gebruiken.

Bokeh

In het vorige deel van de blog heb ik gepraat over een onscherpe achtergrond of voorgrond. Het onscherpe deel van de foto word ook wel bokeh genoemd. Hoe groter je diafragma hoe mooier de bokeh wordt in de meeste gevallen. Let op! Soms kan het zo zijn dat de achtergrond te wazig word en mensen niet meer weten wat er te zien is. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. In onderstaande foto heb je een mooi voorbeeld van bokeh. De focus ligt op de bewegwijzering van het betreffende park. Op de achtergrond bevind zich out of focus Red Force. De achtergrond had nog waziger gekund maar dat had de foto niet sterker gemaakt. Nu herken je er toch een achtbaan en het Ferrari logo in. Ondanks dat je dat kunt herkennen springt door de wazige achtergrond het bewegwijzeringsbord extra naar voren.

Red Force in Ferrari land Spanje

 

Inkaderen

Soms is het lastig om een sterke compositie te vinden met leidende lijnen of de regel van derde. Gewoonweg omdat deze optie er niet is of omdat de foto toch te druk blijft ogen. In dat geval zou je kunnen kiezen om je onderwerp zogezegd in te lijsten. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een raam te fotograferen of zoals op onderstaand voorbeeld door de bomen. Op deze foto zie je Kniesoor uit het sprookjesbos in de Efteling. Doordat ik mijn camera tussen verschillende takken gestoken had maak ik met het groen een soort lijst om kniesoor heen zodat ik hem isoleer van de ruimte die er is. Doordat ik op Kniesoor mijn focus heb gelegd met een groot diafragma (klein f. getal dus) zijn de groene bladeren onscherp geworden waardoor deze een zachte uitstraling geven in het geheel.

Kniesoor Efteling

 

 

Het nabewerken van foto’s.

Je kan foto’s maken in 2 verschillende bestand type namelijk: JPG en RAW. Je camera maakt foto’s standaard in JPG. Dit betekent dat je camera je gemaakte foto in een fractie van een seconde bewerkt en ontwikkelt, alle overbodige informatie weggooit en je een kant en klaar bestand aanlevert. Voordeel hiervan is dat je meteen klaar bent en de foto kunt delen waar je maar wilt. Nadeel is dat je deze foto’s niet zelf meer kunt bewerken zonder dat er veel kwaliteit verloren gaat.

Wil jij nog meer invloed hebben op het eindresultaat van je foto’s? Dan raad ik je aan je camera in te stellen op RAW formaat. Op die manier kun jij achteraf in een bewerkingsprogramma nog veel dingen aanpassen. Bijvoorbeeld delen oplichten of donkerder maken, witbalans aanpassen en ga zo maar door. Dit allemaal zonder dat de kwaliteit van je foto verloren gaat. Dit komt omdat je camera op deze manier alle informatie voor je bewaart. Er zit echter wel ook een nadeel aan. RAW bestanden zijn veel groter dan JPG bestanden. Doordat een RAW bestand een nog niet ontwikkelde foto is zul je deze eerst moeten bewerken voordat je deze kan delen op bijvoorbeeld sociale media. Het bewerken van foto’s zeker in grote hoeveelheden kan flink wat tijd kosten. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

Ik fotografeer standaard in RAW formaat en bewerk al mijn foto’s in Lightroom en Photoshop. Ik doe geen rare dingen, ik wil mijn foto’s overbrengen zoals ik dat moment ervaren heb. Het is dus zeker niet waar dat foto’s bewerken je foto’s nep maakt. Je neemt eigenlijk het taakje van je camera zelf over.

 

Wat nu?

In de afgelopen 2 blogs heb je veel informatie gekregen hoe je jouw foto’s kunt verbeteren. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen en misschien zelfs een nieuwe hobby gegeven heb. Buiten het bezoeken van pretparken is fotografie een enorme hobby van mij geworden. Deze 2 hobby’s zijn fantastisch om te combineren en dit wil ik dan ook graag met jullie delen. Ik begrijp dat het misschien veel informatie is. Mijn voornaamste tip is dan ook ga gewoon lekker oefenen. Neem al deze tips mee, ga het eens uitproberen en zie wat er gebeurd. De praktijk is een uitermate goede leermeester in dit geval. Staar je niet blind om meteen de perfecte foto te maken. Het heeft oefening en tijd nodig, geef niet op! Zo is elke fotograaf ook begonnen.

Wil je jouw foto’s delen? Als je lid word van de Park Inside Facebook groep kun je ze daar plaatsen. Ik zit ook in die groep en kan reageren op jou foto’s. Heb je nog vragen over deze blog of over fotografie in pretparken? Laat het me dan in de reacties of in de Facebookgroep weten. Wie weet spreek ik je daar!

Lid worden van de Facebook groep? Klik hier!

 

 

Leave a Reply