Skip to main content

Mijn top 3 Efteling attracties

Ongeveer 2 maanden geleden heb ik besloten om abonnementhouder te worden bij de Efteling. Natuurlijk bezocht ik dit gezellige Brabantse park al veel vaker. Gemiddeld kwam ik er wel zo’n 2 tot 3 keer per jaar. Mijn aantal Efteling bezoeken wilde ik natuurlijk graag gaan verhogen en mede door een trip richting Europapark heb ik besloten dat een Efteling abonnement een leuke toevoeging zou zijn voor 2020.

Al van kinds af aan kom ik in de Efteling. Ik heb daardoor in al die jaren heel wat attracties en belevingen toegevoegd zien worden. Ik heb altijd wel een favoriete attractie of achtbaan gehad, maar echte lijstjes heb ik nooit gemaakt. Vergelijken met vroeger kan ik dus helaas ook niet. Gisteren was ik in de Efteling en na een leuk gesprek in de vrolijke noot bedacht ik me dat het eigenlijk wel eens tijd ging worden voor mijn persoonlijke Efteling top 3!

Met de gedachte dat ik tijdens een Efteling bezoek maar 3 attracties zou mogen doen ben ik tot het volgende lijstje gekomen. Het kan dus best zijn dat dit lijstje van tijd tot tijd verandert, maar op dit moment lees je mijn top 3 favoriete Efteling attracties hieronder.

 

3. Fata Morgana

Fata MorganaIn een Efteling top 3 mag natuurlijk geen darkride ontbreken. Spoiler: dit is de enigste darkride in mijn top 3. De Fata Morgana staat als sinds jaar en dag in de Efteling. Deze oosterse darkride beschikt wat mij betreft over een perfecte cocktail van ingrediënten die ik belangrijk vind. De fantastische oosterse muziek gecomponeerd door Ruud Bos past goed in deze attractie. Ze is meeslepend en ook hier en daar duister waar het moet zijn maar vooral een (on)bewuste toevoeging aan het geheel. Sommige mensen onderschatten de toevoeging van de juiste muziek. Stel je deze attractie eens voor zonder muziek of met Q-music op de achtergrond. De beleving is op dat moment niet meer compleet en dat is heel waardevol voor je ervaring bij zo’n attractie als dit.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Symbolica vind ik het verhaal in deze darkride lekker duidelijk. Iedereen kan het volgen en de vaarroute is logisch. Wanneer ik een darkride uitstap wil ik onderdeel zijn geweest van het geheel. De beleving die je hebt moet aan alle kanten goed aansluiten. Denk hierbij dus aan het verhaal en de muziek maar ook licht, geur, animatronics, afwerking etc.

De rit zelf kan, ondanks dat hij al heel wat jaartjes oud, de druk van 2020 prima weerstaan. Het is natuurlijk geen attractie met de allernieuwste technieken maar ze voldoen nog prima aan het beeld dat ik heb bij een goede darkride.

Al deze dingen maken voor mij dat dit een must-do attractie is op mijn dag.

 

 

2. Baron 1898

Baron 1898 B&M Divecoaster‘Kompels, u laat zich toch niet afschrikken door een schepping van bijgeloof en zinsbegoocheling die zich Witte Wieven placht te noemen?!’

Wees eerlijk: in je hoofd of misschien zelfs hardop roep jij deze zin toch ook mee in de eerste voorshow van deze B&M divecoaster? Ik doe dat sowieso wel altijd. Bovengenoemde redenen bij de Fata Morgana tellen ook mee bij de Baron. Ik vind de totale ervaring van de Baron geweldig. Het themagebied eromheen is mooi aangekleed. Het gebouw en de mijnschacht zien er werkelijk waar altijd goed uit. Heel mooi afgewerkt en vol met details. Als je onder aan de first drop staat te kijken is het mooi om te zien hoe de mist opstijgt uit de tunnel. Een tof gezicht. Zeker wanneer de zang van de witte wieven ook nog de tunnel uit galmt.

De voorshows van de Baron zijn grotendeels hetgeen dat voor mij deze attractie maakt. De baan op zichzelf is gaaf. Wie wil er nou niet een divecoaster in Nederland?! De afwerking wat samen het geheel vormt is in mijn optiek een vorm van perfectie. De vrolijke sfeer die buiten heerst word in de eerste voorshow naadloos omgetoverd naar een grimmigere sfeer. De witte wieven komen je waarschuwen niet verder te gaan. Deze vorm van projection mapping is heel tof uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld de muren die afbrokkelen en de klimop die aan de muren groeit.

Daarna volgt de wachtruimte (loonlokaal) en het station. Zelfs hier is niet op bespaard. Het is niet je alledaagse standaard achtbaan station maar een volledig in thema afgewerkte ruimte. Ik vind het gaaf om te zien hoe je daar staat te wachten voor die dichte grote deuren en je (nog) niet weet hoe het daarna uit zal zien. Wanneer het treintje vertrekt en je in de machine kamer weer tot stilstand komt is het moment dat het vervolg van de eerste voorshow begint. De witte wieven komen ons vertellen dat we niet hebben geluisterd en dat ze daarom de afdaling gesaboteerd hebben.

De rit die daarop volgt is kort, zoals bij de meeste dive coasters het geval is. De rit zelf is soepel en er zitten leuke elementen in, zoals de iconische first drop en daarna de Immelman. Die zijn bij mij favoriet.

Het algehele plaatje van de Baron klopt gewoon. Van a tot z is dit iets wat ik erg kan waarderen. Daarbij komend dat ik niet vies ben van goeie spectaculaire achtbanen maakt het dan ook dat de Baron voor mij op plek nummer 2 staat.

Klik hier voor een onride van Baron 1898

 

1. Villa Volta

Villa Volta EftelingMisschien verbazen sommige van jullie zich hierover dat deze misschien wat kleinere attractie voor mij de nummer 1 is tijdens mijn bezoekje aan de Efteling. Sommige van jullie zullen het waarschijnlijk dan ook helemaal met mij eens zijn.

Dit Vekoma madhouse staat ook al flink wat jaren in de Efteling en mag ondertussen ook wel een echte klassieker genoemd worden. Tot op de dag van vandaag is dit voor mij mijn favoriete attractie. Dit heeft te maken met het achterliggende verhaal en hoe deze voornamelijk in de 2é voorshow verteld wordt vind ik fantastisch. De donkere sfeer, de stem die door de kamer dwaalt en misschien wel de beste Efteling muziek ooit gemaakt, zorgen ervoor dat dit voor mij de nummer 1 is.

De spanningsopbouw tijdens de voorshows worden tot een grote finale gebracht in de uiteindelijke hoofdshow in de huiskamer van Hugo. Tijdens de hoofdshow wordt werkelijkheid onwerkelijk en andersom. Voor sommige mensen misselijkmakend en voor kinderen vaak zelfs beangstigend. De muziek tijdens de hoofdshow maakt het verhaal dan ook af en zorgt mede voor de mooie finale van deze attractie.

 

 

Wat valt hieruit te concluderen?

Aansluitend aan mijn top 3 Efteling kan er ook een conclusie getrokken worden. Als je deze 3 attracties met elkaar vergelijkt vinden we 1 grote overeenkomst. Dat is de algemene beleving die in alle fronten goed op orde is. Dat is dan ook meteen hetgeen wat ik het mooiste vind aan themaparken of aan vele Efteling attracties. Ik kan een goeie achtbaan altijd waarderen. Ook als de achtbaan geen thema heeft kan ik fan zijn. Maar: met de Efteling standaarden en wat we al gewend zijn van het park kom ik tot deze top 3.

Lees ook: Review: Fabula – Het nieuwe 4D-filmavontuur

 

 

 

Leave a Reply