Skip to main content

Hoofdontwerper Phantasialand op 58-jarige leeftijd overleden

Eric Daman is woensdag 20 april 2022 op 58-jarige leeftijd overleden. De Belgische hoofdontwerper van Phantasialand heeft onder meer gewerkt aan waterattractie ”Chiapas” en de themawerelden ”Klugheim” en ”Rookburgh”. Daarnaast zijn ook de drie themahotels door Daman ontworpen.

Na meer dan 25 jaar eindigt er een tijdperk voor Phantasialand. Eric Daman is al sinds 1996 het creatieve brein achter de grote en unieke attracties en themawerelden van het Duitse park. Met zijn ontwerpen heeft Daman een grote bijdrage geleverd aan de bekendheid van het park.

Naast de projecten van de afgelopen jaren was Daman al verantwoordelijk voor grote attracties. Mijntreinachtbaan Colorado Adventure, wildwaterbaan River Quest en de achtbanen Winja’s Fear, Winja’s fear en Black Mamba waren allemaal grote projecten waar Daman betrokken bij was.

Phantasialand heeft al jaren gebrek aan ruimte om uit te breiden. Daman voelde zich hierbij genoodzaakt om nieuwe themawerelden met meerdere niveaus te ontwerpen. In een aflevering van de podcast Ochtend in Pretparkland vertelde hij onder ander over hoe hij vaak door het park liep op zoek naar plekken die hem niet bevielen. Dit gaf hem de mogelijkheid om nieuwe ideeën te ontwikkelen en deze voor te leggen aan de directie van het park. Een groot hekelpunt vond Daman de overdekte themawereld ”Wuze Town”.

Naast Phantasialand heeft Eric Daman ook voor andere Europese attractieparken gewerkt zoals Mirabilandia en Bobbejaanland. Maar het werk van de ontwerper had vooral de grootste invloed in Phantasialand. Of het ontwerp van ”Rookburgh” zijn laatste project is geweest, is niet bekend.

Leave a Reply