Skip to main content

Herinneringen van vroeger uit Phantasialand 1998

Als pretpark liefhebber hebben we allemaal goeie jeugdherinneringen aan pretparken. Veel van ons zijn opgegroeid in de Efteling en hebben de opening van Toverland meegemaakt. Zo kwam ik in mijn jongere jaren ook veel in Phatasialand. Voor ons was Phantasialand samen met de Efteling (en later Toverland) het park het dichtstbij huis. Hierdoor kan ik mij het Phantasialand van vroeger nog goed herinneren. Vroeger was Phantasialand anders, heel anders. Ik neem je mee op een trip down memory lane.

Lees ook: Alleen naar een pretpark gaan? De beste tips en tricks!

Tijdens wat opruimen bij mijn ouderlijk huis stuitte ik wat oud pretpark spul zoals bijvoorbeeld oude pins uit Bavaria park (nu Movie Park Germany) en Euro Disney. Ook kwam ik een folder tegen van Phantasialand uit 1998. Toen ik door deze folder aan het bladeren was kwam de ene herinnering na de ander omhoog. Ik verbaasde me hoeveel dingen ik nog herkende uit de folder. Natuurlijk waren er ook attracties en shows waar ik geen herinnering of beeld aan heb. Ik was toen ook vrij jong waardoor misschien niet alle herinneringen aan dat specifieke pretpark seizoen gekoppeld zijn.

Vandaag is het dus de hoogste tijd om samen met jullie deze folder door te bladeren en oude herinneringen op te halen.

Colorado

Colorado in Phantasialand 1998De eerste 2 pagina’s zijn gewijd de Colorado Adventure. Toen der tijd nog de Colorado Adventure: Michael Jackson Thrill Ride. Deze naam is ontstaan doordat Michael Jackson zelf de baan opende op 11 mei 1996. Deze Nederlandse Vekoma Mijntrein staat tot de dag van vandaag nog altijd in het park. De achtbaan is ondanks zijn leeftijd nog altijd populair onder de liefhebbers vanwege de airtime op de achterste rijen. Doordat deze achtbaan nog altijd in het park staat heb ik niet echt specifieke herinneringen uit mijn jeugd daaraan. Tijd om de bladzijde om te slaan en te bekijken wat we daar gaan zien.

Galaxy

Galaxy in Phantasialand 1998Op deze 2 pagina’s zien we Galaxy een attractie die in het huidige Phantasialand niet meer terug te vinden is. Deze toen der tijd unieke ruimtereis werd afgelegd in een grote simulator. Ik kan me nog goed herinneren dat ik dit als klein jochie altijd best wel eng vond. De wachtrij met robots en de voorshow waren goed voor mijn spanningsopbouw. Om bij de pre show te komen werd je ingedeeld op een kleur. Deze kleur vond je terug als lijnen op de grond. Deze moest je volgen om bij de juiste simulator uit te komen. In mijn herinnering waren het ontzettend veel simulators naast elkaar in verschillende gangen gethematiseerd als een ruimteschip. De pre show zelf was een tv scherm waarop de regels van de simulator te zien waren. Deze werden op grappige wijze uitgelegd. Wanneer het instructiefilmpje afgelopen was opende de deuren in de immens grote en donkere ruimte. Hier kon je plaatsnemen in de Simulator. Ik weet nog goed dat ik de scene met het vuur enorm eng vond. Achteraf stelde het waarschijnlijk niet veel voor.

Later is deze attractie omgebouwd tot Race for Atlantis. Uiteindelijk in 2016 verdween deze attractie en maakte hij plaats voor Rookburgh en F.L.Y.

 

Adembenemende attracties uit Phantasialand

De volgende pagina’s zijn toegewijd aan verschillende zogenoemde adembenemende attracties. 19 verschillende snelle, opwindende en spannende attracties schrijft deze pagina.

Colorado Adventure & Galaxy

Deze 2 attracties uit de 19 attractie tellende lijst heb ik hierboven al behandeld. Wil je dit terug lezen? Scroll dan even terug naar boven.

2 Wildwaterbanen

Chiapas is niet de eerste log flume in Phantasialand. Vroeger lagen op dezelfde plek 2 verschillende log flumes. Dit waren 2 log flumes zoals we die in veel andere parken nog terug zien. Lang niet zo spectaculair en modern als Chiapas nu is. Beide banen waren zo’n 12 meter hoog en droegen de namen: Stonewash Creek & Wildwash Creek. Als ik me het goed herinner was ergens ter hoogte van de ingang van de log flumes ook een station van de monorail. De monorail komt later nog aan bod.

Attracties in Phantasialand 1998Hollywood Tour

Als we het hebben over adembenemende attracties dan mogen we de Hollywood Tour niet vergeten. De eerste attractie die we nog kunnen doen in Phantasialand (kleine note: Hollywood Tour is om nog onbekende redenen al een tijd gesloten). Deze nostalgische darkride vaart langs  verschillende bekende film sets. Vroeger toen alle effecten in deze attractie werkte en het er allemaal een stuk beter bij lag was dit een mooie darkride. Ik kan als kind de animatronic van Alfred Hitchcock nog goed herinneren. Ik denk dat het goed is dat ik toen niet wist welke soort films de beste man maakte. 😉

Space Center

Space Center was de voorloper van Crazy Bats en Temple of the Night Slak.. eh hawk. Deze enorm lange indoorcoaster werd geopend als Space Center. Deze attractie kan ik mij goed herinneren. Helaas heb ik hem nooit kunnen doen en achteraf misschien wel spijt van. Ik durf niet goed te zeggen of dat toen der tijd aan mijn lengte lag of misschien omdat ik niet durfde. Ik weet nog goed dat ik ontzettend trots op mijn pa was als hij een rondje in Space Center maakte.

Zilvermijn

Deze darkride kan ik nog helemaal dromen. In mijn jeugdjaren was dit mijn favoriete Phantasialand Attractie. Ik zou nu als 26 jarige goed geld betalen om deze darkride nog een keer te mogen doen. Helaas is dit natuurlijk niet mogelijk aangezien de Zilvermijn moest wijken voor Klugheim en Taron. Dat is een flinke upgrade waar ik ontzettend blij mee ben. Al dan niet kan ik Zilvermijn en het wilde westen themagebied me het beste voor de geest halen. De loods van de Zilvermijn had verschillende doeleinde. Natuurlijk werd de darkride gebouwd in deze loods maar ook de tijdtunnel van de monorail liep hier doorheen. Ook een horeca deel uit het Chineese themadeel en een toiletblok zat in dit gebouw.

Gebergtebaan & Grand Canyon baan

De Gebergtebaan oftewel de Gebirgsbahn is gebouwd door Anton Schwarzkopf en is een zogenoemde bobbahn. Dit model is maar eenmalig gebouwd en dat is dus in Phatasialand. Zo goed als ik mij de zilvermijn herinner zo weinig herinneringen heb ik aan de Gebirgsbahn.

De Grand Canyon baan kan ik me ook helemaal niet meer voor de geest halen. Ook deze baan is gebouwd door Anton Schwarzkopf. Beide banen zijn in mei 2001 afgebrand. Waarschijnlijk door kortsluiting op de Grand Canyon Baan

Attracties in Phantasialand 1998

Crazy Loop

De Crazy loop was in een indoor breakdance in Phantasialand. Deze breakdance was bijzonder omdat de gondels ook ondersteboven konden draaien.

Geister- Rikscha

Weer een attractie die we anno 2020 nog in Phantasialand kunnen beleven. Deze ondergrondse darkride bevind zich in het Chinatown gedeelte. De lengte van deze attractie is 250 meter en is wederom gebouwd door Anton Schwarzkopf. De attractie is nu niet meer zo geliefd omdat de staat van de darkride niet meer geweldig is. Deze nostalgische darkride opende zijn deuren al in 1981.

Gondelbahn 1001 nacht & Walzertraum

De Gondelbahn 1001 nacht is een attractie die op mijn netvlies gebrand staat. Deze hangende darkride begon buiten. Uiteindelijk ging je via de mond van een draak naar het binnendeel van de darkride. Per gondel konden 2 mensen plaatsnemen. 1 karretje bestond uit 3 gondels. De darkride was gebouwd in oosterse stijl en lag op de plek van de Keiserplatz. Deze darkride was de eerste darkride van Duitsland.

De Walzertraum was een rondvaart attractie van Mack Rides. Deze boottocht lag op het plein bij de 1001 nacht darkride. De darkride reed in het outdoor deel ook over deze water attractie heen. Tijdens de rit kwam je langs allerlei mooie bloemen en planten. Het was een echt rustgevende rit in Phantasialand.

PHANTASIALAND-jet

De PHANTASIALAND-jet is een echte iconische attractie uit Phantasialand. Vroeger was ik helemaal verzot op monorails en wilde het liefst de dag beginnen met een rondje monorail. Zo kon je vanaf boven het park mooi in beeld krijgen en alvast zien wat je allemaal die dag wilde doen. Tot op de dag van vandaag doe ik dat het liefste als ik een voor mij nieuw park kom. Lekker ontdekken is het mooiste dat er is.

De PHANTASIALAND-jet werd in 1974 geopend. De baanlengte was zo’n 1km. Een beste lengte voor een klein parkje als Phantasialand. De jet reed door het park en had indoordelen met o.a. dinosaurussen.

 

Shows en restaurants in Phantasialand

Attracties in Phantasialand 1998

 

De volgende pagina’s gaan over shows en restaurants in Phantasialand. Qua shows kan ik me de Wild-West-Stunt-Show nog goed herinneren. Als klein jochie vond ik dit altijd een enorm spectaculaire show. Hoogstwaarschijnlijk was deze show een dertien in een dozijn show zoals veel Duitse parken die hebben. Ook de lasershow in de Western Saloon kan ik me nog herinneren. Ik weet dat ik de lasers altijd enorm spectaculair vond maar de show zelf nogal saai en lang. Ik wilde natuurlijk véél liever nog een rondje in de zilvermijn maken.

De show met de witte tijgers van Siegfried en Roy kan ik me ook nog wel vaag herinneren.

Restaurants in Phantasialand 1998

Wat betreft restaurants kan ik me niet ontzettend veel meer herinneren. Ik weet wel nog goed dat de uitgang van de Hollywood Tour niet buiten eindige maar in het restaurant Petit Paris. Dat is de locatie waar nu de dinershow zit. Sommige restaurants zoals het China Town restaurant vind je ook nu nog in Phantasialand.

 

Tot zover mijn herinneren die ik ophaalde uit deze oude Phantasialand folder. Nu ben ik ontzettend benieuwd naar wat jouw oude herinneringen zijn uit Phatasialand. Laat het zeker weten in de reacties of via de Parkinside Facebook groep. Nog geen lid van deze Facebook groep? Klik hier