Skip to main content

Energylandia gaat Europa’s eerste tilt coaster bouwen

Het Poolse Energylandia gaat de lang verwachte tilt coaster bouwen. Enkele jaren geleden werd deze wens al uitgesproken als onderdeel van een aanbesteding voor financiering uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De tilt coaster van Vekoma gaat ongeveer 10,8 miljoen euro kosten. 40% van deze investering ontvangt het park van het fonds, ongeveer 4,27 miljoen euro.

Een tilt coaster is een achtbaan waarbij de trein bovenaan de lifthill richting een klif beweegt. Op dat punt wordt de trein stopgezet en kantelt de track 90 graden voorwaarts waarna de trein naar beneden valt. Deze type achtbaan is vrij zeldzaam in de wereld en is onder andere te vinden in Taiwan. Het fonds heeft het over “een doorbraak in de industrie die zal bijdragen aan de ontwikkeling van de industrie”.

Een bord in het park heeft het over ”een nieuw tijdperk van entertainment met een innovatieve op zwaartekracht gebaseerde tilt coaster”. Het doel van dit project is om een regionale en nationale toeristische attractie te creëren.

Energylandia heeft officieel nog niets naar buiten gebracht. Het is dan ook onbekend wanneer de tilt coaster zal openen. Met alle achtbanen in het park die momenteel open zijn en die in aanbouw zijn voor de opening in 2022, zal het aanbod van het Poolse pretpark groeien tot 20. Dit is het meeste van elk pretpark in Europa.

Het nieuwe pretparkseizoen zal op zaterdag 2 april starten. Het is de bedoeling dat het nieuwe themagebied Sweet Valley dan ook opent. Daarnaast breidt het park ook uit met 16 waterglijbanen in het naastgelegen waterpark.

Leave a Reply