Skip to main content

Efteling sluit Pagode vanaf morgen voor groot onderhoud

Liefhebbers van de Pagode zullen het de komende maanden zonder de vliegende Thaise tempel moeten doen. De Efteling start vanaf morgen met groot onderhoud aan de attractie. Na verwachting zal het park begin juni klaar zijn met dit omvangrijke onderhoud.

Strategisch Projectleider Peter Couwenberg legt uit: “Het onderhoud aan de Pagode bestaat eigenlijk uit drie verschillende projecten, die we na elkaar oppakken. Eerst vervangen we de lagers, dan vernieuwen we de besturing en als laatste doen we onderhoud aan de hydraulische systemen.”

Nieuwe lagers

De lagers van de Pagode zijn na 35 jaar aan vervanging toe. Dit is een grote klus waarbij het park 2 kranen gaat inzetten. Couwenberg: ”Daarvoor moet de stalen arm van 225.000 kilo van het 340.000 kilo zware betonnen contragewicht getild worden en de lagers van de as in het scharnierpunt”. De ene kraan staat aan de achterkant bij het contragewicht en de andere bij de tempel om alles in balans te houden. Het vervangen van de lagers zal in 4 weken tijd moeten gebeuren.

Meer bezoekers per rit

Het park zal bij het vervangen van de besturing terug gaan naar het originele systeem van sleepringen met koolborstels. Met de huidige aansluiting is er veel extra gewicht waardoor er minder bezoekers per rit mee kunnen. Het originele systeem zorgt er straks voor dat er in totaal 100 bezoekers per rit mee kunnen. Dat zijn er 40 meer dan nu.

De hydraulische hefcilinders zorgen ervoor dat de Pagode omhoog gaat. Deze zijn in 2017 nog vervangen maar de huidige wet- en regelgeving en de nieuwe besturing zorgen ervoor dat er wat punten gewijzigd moeten worden.

Overig onderhoud

Naast al deze punten zal de Pagode ook opnieuw geschilderd worden. Daarnaast zullen er ook wat wijzigingen worden aangebracht in de wachtrij. Zo worden onder andere de poorten beter beveiligd, komt er extra verlichting en zal het groen rondom de attractie opnieuw worden aangeplant.

Zodra de Pagode weer geopend is, zal de tempel net als vroeger weer een kant op draaien. Sinds het onderhoud in 2009 draaide de attractie afwisselend links- en rechtsom.

Feest

Dit jaar bestaat de Efteling 70 jaar en dat wordt gevierd. Naast een feestelijke aankleding is er ook feestmuziek te horen. Tussen april en oktober wordt de feestvreugde verhoogd met een pop-up sprookje.

Leave a Reply