Skip to main content

Efteling en Mijzo slaan handen ineen

 

De Efteling en ouderenzorgorganisatie Mijzo gaan vanaf vandaag een samenwerking aan. De druk in de zorg loopt op door de aanhoudende coronapandemie. Efteling-medewerkers bieden een helpende hand om de teams in de zorg te ondersteunen en cliënten een fijne dag te bezorgen.

Tweede coronagolf
Sinds de eerste golf in maart wordt er heel hard gewerkt in de zorg. De tweede golf is momenteel duidelijk merkbaar in de verpleeghuizen en houdt naar verwachting nog een tijd aan. Zorgmedewerkers hebben nauwelijks op adem kunnen komen. Om de kwaliteit van zorg te kunnen blijven leveren die cliënten van Mijzo gewend zijn en te zorgen dat medewerkers het vol kunnen blijven houden, wordt actief gezocht naar oplossingen en ondersteuning.

Samenwerking in de regio
Er ontstaan allerlei hulpinitiatieven. Zo bieden onder meer vrijwilligers, familieleden, ex-zorgprofessionals, collega’s uit ondersteunende diensten en lokale ondernemers een helpende hand. Bestuurder Mireille de Wee: “Het is hartverwarmend om te merken dat zoveel mensen de zorg een warm hart toedragen. Daar zijn we erg blij mee”. Er is behoefte aan extra ondersteuning binnen de locaties van Mijzo. De druk op de zorg neemt toe. Tegelijkertijd is door een economische tegenslag of door de strengere covid-maatregelen bij veel bedrijven in de regio het tegenovergestelde aan de orde. Zo is ook een mooie samenwerking ontstaan met de Efteling.

Bijdrage aan maatschappelijk probleem
Algemeen Directeur Efteling, Fons Jurgens: “We bieden graag op deze manier onze hulp aan. Onze medewerkers kunnen zich actief binnen de eigen regio inzetten voor een groot maatschappelijk probleem en de zorg ondersteunen en ontlasten. Hierdoor kunnen we als Efteling langer en zoveel mogelijk collega’s aan boord houden. Onze medewerkers kunnen hun gastheerschap heel goed uitoefenen in de zorg. Juist daarom past de samenwerking tussen beide organisaties goed.”

Waardevolle inzet van medewerkers
Medewerkers van de Efteling worden gekoppeld aan een vaste locatie, zodat zij vertrouwd raken met het team en de cliënten en vice versa. Ze ondersteunen bij allerlei taken en werkzaamheden, behalve zorgwerkzaamheden. Denk aan bijvoorbeeld koffie, thee en maaltijden serveren, een tafel dekken op een woongroep, opruimen of schoonmaken, gezelschap houden of een stukje wandelen of fietsen met cliënten. Door deze bijzondere samenwerking wordt de druk op de zorg voor een deel opgelost.

Start pilot
Maandag 16 november start een pilot met 30 medewerkers van de Efteling. Op vrijwillige basis gaan de medewerkers aan de slag op vier van de 26 locaties van Mijzo. De locaties waar gestart wordt, zijn gelegen in Waalwijk, Oosterhout en Almkerk. Van tevoren volgen de Efteling medewerkers een e-learningmodule om de locaties te leren kennen en wat ze kunnen verwachten. Tevens krijgen medewerkers duidelijke instructies over hygiëne en het gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Oog op langdurige samenwerking
De samenwerking tussen Mijzo en de Efteling is gericht op een langdurige samenwerking. Stapsgewijs wordt de ondersteuning uitgebreid naar meer Mijzo-locaties om in deze bijzondere tijd flexibele ondersteuning te bieden aan medewerkers en cliënten. Eind december volgt een uitgebreide evaluatie om te kijken hoe en of de samenwerking in 2021 kan worden voortgezet.