Skip to main content

De Efteling mag nog niet uitbreiden

Vandaag kwam de Raad van State met de uitspraak over ‘wereld van de Efteling 2030’. Helaas mag het Brabantse sprookjespark de Efteling nog niet uitbreiden. De Raad van State heeft verschillende gebreken vastgesteld.

Lees ook: Nieuwe achtbaan voor Europa-Park in 2023

Gebreken in het bestemmingsplan

De gebreken die de Raad van State heeft vastgesteld hebben o.a te maken met de onderbouwing over het uitbreiden. De Efteling heeft op dit moment zo’n 10 procent bebouwd en de vraag van de Raad van State is dan ook waarom uitbreiding nodig is als er nog zoveel onbebouwd is? De wens van de Efteling en de gemeente is om dat zo te behouden. De gemeente zal moeten onderbouwen waarom het intern uitbreiden niet tot de mogelijkheden behoort. Die onderbouwing mist op dit moment.

De bezwaren van omliggende bewoners en bedrijven zijn niet altijd geslaagd. Ondanks dat zijn er buiten bovengenoemde nog 14 andere gebreken gevonden. De gemeente moet daar nu het aankomende half jaar mee aan de slag.O. J. Punctuel in de Efteling

Geen uitbreiding

Tot die tijd is de uitbreiding van de Efteling buiten de huidige parkgrenzen niet mogelijk. Laatst liet de Directeur van de Efteling had laatst in een interview laten weten dat gezien de huidige crisis de uitbreiding op de lange baan geschoven was. Wanneer het bestemmingsplan wel goedgekeurd zou zijn hadden we dus ook niet meteen een schop in de grond hoeven verwachten.

Wil je de uitgebreide versie van de Raad van State teruglezen? Klik hier

Uitbreiding plannen in de Efteling

De Efteling wil aan de oostkant van het park met 8 hectare uitbreiden. Dit wordt ook wel strookrijk genoemd. Welke attracties, thema er in Strookrijk terug gaat komen is nog niet 100 procent zeker. Er gaat al flinke tijd geruchten omtrent een circus coaster. Dit zou een familie achtbaan van Intamin moeten worden. Max en Moritz in de Efteling

Ondertussen is de Efteling binnen de huidige parkgrenzen druk bezig. Zo opende dit voorjaar de 2 nieuwe achtbanen Max en Moritz op de plek van de bob. Ook is er komende weken een nieuwe Aquanura show te zien die in het teken staat van het 25 jarig jubileum van Guus Meeuwis. Gisteren maakte de Efteling bekend dat Polka Marina gaat verdwijnen en er een nieuw speelbos gemaakt wordt genaamd: Nest!