Skip to main content

De 7 grootste pretpark irritaties

Als pretpark liefhebber komen we het liefst elke dag in een pretpark. Voor het overgrote merendeel van de tijd hebben we het dan enorm naar ons zin. Helaas zijn er ook sommige pretpark(bezoekers) gerelateerde irritaties. Van schoolreisjes tot gore wc’s je leest het in deze blog. Eigenlijk willen we er niet te lang bij stil staan maar voor deze keer: De 7 grootste pretpark irritaties.

 

Lees ook: Review: This is Holland – 4D vliegsimulator

 

1. Lange Jan… (zucht)

We trappen meteen af met een bekende voor iedere liefhebber van pretparken of de Efteling. Het sprookjesbos wordt veelal gebruikt om kinderen kennis te leren maken met de sprookjes. Het sprookjesbos is een plek waar herinneringen vastgelegd worden generatie op generatie en toch gaat er vaak iets compleet mis. Eenmaal aangekomen bij de zes dienaren herken je deze mensen vaak al vanaf een afstandje. 2 ouders een kinderwagen die grotendeels ook dient als bolderkar (hier komen we later nog op terug). Je vermoedde het al en ja hoor het is zover. Je hoort 1 van de 2 ouders roepen tegen het kind ‘kijk daar is lange jan!’.

Snel tel je tot 10, houd vol! Je wilt er wat van zeggen maar houdt je koest. In je hoofd knalt de irritatie van links naar rechts. ‘Nee meneer, Lange Jan vinden we in de snoepwinkel. Dit hier is; Langnek. 1 van de 6 dienaren die al sinds 1952 in het sprookjesbos staat.” Helaas besef je dat het niet handig is om deze discussie aan te gaan en kijk je machteloos toe hoe jij getuige bent hoe deze fout van generatie op generatie overgaat.

 

2. Schoolreisjes

De grootste nachtmerrie van elke pretparkbezoeker.. Je komt aangereden, rijdt de parkeerplaats op en je weet al precies hoe laat het is. Waarschijnlijk bijna openingstijd maar dat bedoel ik niet ;). Achter op de parkeerplaats zie je ze al staan. De grote bussen met reclame over Spanje reizen. Helaas gingen deze bussen vandaag niet naar Spanje maar naar hetzelfde pretpark als jij gaat. Alsof ze het wisten! De puberale  zweetlucht komt je door de ventilatie van de auto tegemoet.

Daarmee is helaas nog niet alles gezegd en moet de dag nog beginnen. In het park herken je deze kudde’s schoolreisjes ook. Het gevoerde jargon van deze generatie is nagenoeg bijna geen Nederlands meer te noemen. Onderdeel van deze straattaal is ook het luidruchtig zijn. Iedereen moet weten dat ze er zijn. Mocht je hun luidruchtige volume gemist hebben dan achtervolgd deze wilde groep pubers een zure, penetrante lucht van goedkope energiedrinks en koude frikandel broodjes.

 

3. Bolderkarren

Klaarblijkelijk is er ook nog een soort pretpark bezoeker dat zich niet helemaal bewust is van het feit dat je in een pretpark aanzienlijk veel horeca hebt. Gewapend met een volgeladen bolderkar lijken zij opzoek naar de benen van pretpark liefhebbers. Vol woede kijken wij ze recht in de ogen aan wanneer ze ‘perrongeluk’ hun vreetkar rijden tegen onze schenen. Het kan niet lang duren voordat de eerste dashcams verschijnen op deze rijdende mini supermarkten.

Diegene die dacht dat er sinds 2010 geen koelboxen meer verkocht werden behalve aan boomers op een camping heeft het mis. De koelbox dient niet alleen voor het koud houden van verschillende dranken maar bied ook een perfecte rugleuning voor hun kroost die als prins en prinses voortgetrokken word door het beste paard van stal genaamd ‘papa’ of zoals de moeder zou zeggen ‘mijn mannetje’.

 

Lees ook: 7 herkenbare dingen voor een pretpark gekkie

 

4. De Instagram en Snapchat filmploeg

Je hebt net anderhalf uur gewacht voor je favoriete darkride. Vol enthousiasme stap je in de voorshow en je hoort het al.. De Instagram en snapchat filmploeg is aanwezig. Je herkent ze aan hun luidruchtige aanwezigheid waardoor niemand ook maar iets kan volgen van het verhaal. Helaas slaat dat ook altijd over op de andere bezoekers en binnen mum van tijd is de zalige voorshow veranderd in een chaotisch kippenhok.

Diep van binnen hoop je dat je niet ingedeeld word in hetzelfde karretje als de Instagram en Snapchat filmploeg. Alsof ze het bewust doen word je dat natuurlijk wel. Je favoriete darkride begint met rijden en precies op dat moment komen voor jou alle telefoons al tevoorschijn. Filmen in VVS wat op zichzelf al klacht waardig is blijkt niet het ergste te zijn. De darkride moet volledig van voor tot achter gefilmd worden inclusief commentaar. Het aller ergste is wanneer deze filmploeg besluit dat ook de flits aanmoet zodat het zorgvuldig uitgelichte decor word verstoord door een spierwit, oogverblindend en emotieloos wit led lampje. Met tranen in je ogen kijk je toe en baal je diep van binnen dat sommige mensen geen fatsoen hebben.

5. Gore wc’s

Een dagje pretpark is niet compleet zonder bezoek aan bijvoorbeeld het gouden koningstoilet bij Polles Keuken. Je hebt besloten dat je je royale grote behoefte gaat doen op het toilet van de koning. De allesoverheersende walm van vieze wc’s komt je al tegemoet als je ook maar in de richting loopt van de toiletten. Het koningstoilet is bezet en je besluit vanwege de hoge nood maar plaats te nemen op een van de andere toiletten. Je opent de deur en ziet de goudgele gloed al in je ooghoeken. Je denkt bij jezelf ‘dit was toch niet het koningstoilet?’ Nee dat was het ook niet. Je kijkt goed en ziet dat de toiletbril goudgeel kleurt van de urine van rond wandelende kleuters en basisschool kinderen zonder enig fatsoen (of dat van hun ouders). Verschillende hokjes worden aangedaan voordat er een (vrij) schoon toilet gevonden is dat jouw billen eer aan doet.

Als je dan klaar bent, doorgetrokken hebt en natuurlijk het toilet netjes achtergelaten hebt is het de hoogste tijd om je handen te wassen. Tot overmaat van ramp lijkt een ouder de pamper van zijn kind als een soort handgranaat neergeworpen te hebben bij de wasbakken. Van binnen zucht je nog een aantal keer, wast je handen en probeert deze beleving héél snel te vergeten.

6. Schoolreisjes

Voor de tweede keer: Schoolreisjes.. Gewoon schoolreisjes!!!

7. Kunstwerken in de wachtrij

Dat wachten niet altijd leuk is zal iedereen het mee eens zijn. Helaas is er een type volk onder ons in de pretparken wat deze aangelegenheid aangrijpt om zichzelf tot ware kunstenaars te ontpoppen. In veel wachtrijen is een hoop tijd en energie gestoken om het aantrekkelijk te maken. Denk aan details, muziek, verhaallijnen en ga zo maar door. Helaas wordt dit soms overtroffen door een soort snelgroeiend kauwgom monster. Als je ooit op Netflix de serie Stranger Things hebt gezien dan weetje precies wat ik bedoel. Tot overmaat van ramp word zoals elk professioneel kunstwerk dit ondertekent. Elke amateur wachtrij kunstenaar plakt zijn kauwgom hierbij en lijkt ergens met een dikke watervaste stift zijn handtekening te zetten bij het kunstwerk. Van namen tot tekeningen, tot zelfs scheldwoorden en telefoonnummers. Ondanks dat doen veel pretparken tijd besteden om dit soort overlast tegen te gaan maar helaas soms tevergeefs.

 

Tot zover deze lijst van pretpark irritaties. Wat zijn jou grootste pretpark irritaties? Laat het ons zeker weten in de reacties of via de besloten Parkinside Facebookgroep. Nog geen lid? Klik dan hier.

 

 

Leave a Reply