Skip to main content

Avengers Campus: landschapsarchitectuur op heroïsche schaal

Om de Stark-faciliteiten van de jaren 40 nieuw leven in te blazen en deze om te vormen tot de langverwachte Avengers Campus-opening deze zomer in Parijs, gaat het niet alleen om het herbestemmen van gebouwen uit het industriële tijdperk en het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Vegetatie heeft ook een eigen hoofdrol! Het ‘groene plan’ voor de Campus is geworteld in het creatieve concept, aangezien landschapsarchitectuur vanaf dag één een topprioriteit is van het creatieve team. Het creëren van een omgeving waarin rekruten gefocust blijven op hun missie, stond centraal om hen het gevoel te geven dat ze gesterkt en klaar waren om samen met de machtigste helden van de aarde in actie te komen. En om dit te bereiken was het essentieel om een ​​balans te vinden tussen architectuur en landschapsarchitectuur.

Om deze uitdaging aan te gaan, deden de teams een beroep op Marc Boulanger, Landscaping Superintendent bij Walt Disney Imagineering Paris, en vertrouwden ze hem een ​​tweeledige missie toe: twee “groene palen” creëren – één bij de ingang en de andere in het midden van de Campus, om hitte-eilanden te bestrijden; en om deel te nemen aan de unieke verhalen van de Campus, door de verfijnde en stedelijke sfeer van de plek te versterken. “De keuze van plantensoorten en -variëteiten was cruciaal. We hebben ervoor gezorgd dat een veelvoud aan planten kan bloeien met een meer volwassen bloei.” Zo zal een veelvoud van Rhododendrons een bloemig tintje geven met witte en blauw-violette tinten om het kostuum van de vriendelijke buurt Spider-Man te herinneren. Het landschap van Avengers Campus is gebaseerd op een subtiele balans van vormen die ook veel groenblijvende bomen uit Italië, Duitsland, Nederland en België bevat. In totaal zijn er maar liefst veertig plantensoorten geselecteerd om naast de toekomstige rekruten te groeien.

Op dezelfde manier waarop Stark Industries heeft gewerkt om het erfgoed van het industriële verleden te versterken door het te combineren met hoogtechnologische faciliteiten met een resoluut innovatieve esthetiek, is de landschapsarchitectuur van de site gebaseerd op de valorisatie van de soorten die al aanwezig zijn in groene ruimtes verrijkt met nieuwe soorten. “Deze superpositie van oude en nieuwe elementen is ook terug te vinden in ons werk, want zodra de plannen van Tony Stark werden aangekondigd, hebben we de magnolia’s die al op de site van de toekomstige Campus stonden, bewaard en tijdens de bouw verzorgd. We hebben toen herplant ze rond de restaurants en de zuidelijke ingang om ze een tweede leven te geven, samen met nieuwe plantensoorten.”

Op de vraag wat zijn favoriete detail is, gaan Marc’s ogen naar de Quinjet, het beroemde Avengers-schip: “We hebben er een prachtige Japanse esdoorn naast. Het is een kostbare, langzaam groeiende boom die in de Japanse cultuur wordt vereerd voor de kunst van bonsai. We hebben het specifiek gekozen vanwege de bijzondere slanke architectuur die harmonieus past bij het Quinjet-platform.” Net als onze helden hebben ook plantensoorten hun imperfecties. Maar wanneer ze elkaar aanvullen en hun krachten bundelen zoals de Avengers, ontketenen ze hun superkrachten en stellen ze zichzelf ten dienste van de planeet. Tot deze zomer om de natuurlijke kant van Avengers Campus te ontdekken!

Leave a Reply