Skip to main content

De 10 beste achtbanen volgens Parkinside

Over de hele wereld staan veel achtbanen verspreid. Sommige zijn toppers van wereldkwaliteit terwijl andere achtbanen prima meekunnen met de middenmoot. Daarom vonden ik (Yorick) en Trishtan het tijd om samen een top 10 achtbanen te maken. In deze top 10 kijken we niet alleen naar hoe goed een achtbaan is maar ook naar de totale ervaring. Deze lijst telt ook alleen achtbanen die wij allebei of een van ons gedaan heeft. Het kan dus zomaar zijn dat een voor de hand liggende achtbaan mist in deze lijst omdat wij deze nog niet gedaan hebben.

Lees ook: Mijn top 3 Efteling attracties

10. Troy (de sensatie)

Troy is de enigste houten achtbaan in deze lijst. Dit bakbeest gevestigd in Toverland opende op 1 juni 2007. Nog altijd is Troy record houder van de snelste, langste en hoogste houten achtbaan van de Benelux. Met een snelheid van 90 km/u raas je door de baan. Snelle bochten, airtime en een fly-trough het station. Deze baan heeft alle actie die je van een goede houten achtbaan verwacht. Muziek van de baan die gemaakt is door de Duitse firma Imascore verdient ook een noemenswaardige vermelding. Prachtige muziek die een grote verbetering is ten opzichte van het oude nummer.

”Troy! De sensatie. Beleef het ook, sluit aan en mis het niet.”

9. Silver Star

Deze 73 meter hoge B&M raast over de parkeerplaats van het zuid Duitse Europapark. Met een flinke portie airtime heb je de mooiste uitzichten over die groots uitgestrekte park. Europapark is een voor ons een geliefde vakantiebestemming met de Silver Star als letterlijk hoogtepunt.

8. Red Force

De hoogste en snelste achtbaan genoteerd in deze lijst bevind zich op plek 8. Red Force staat in het zonnige Ferrariland gestationeerd naast Port Aventura. 112 m hoog en zo’n 180 km/u is dit een korte maar zeer krachtige achtbaan. Zeker wanneer je op de achterste rij plaatsneemt is de kracht van deze lancering goed merkbaar. Dat brute snelheid en een flink hoogte zorgen voor een top 3 plek in deze lijst is dus niet het geval. Alsnog is deze achtste plek voor Red Force een hele mooie plek om te staan.

7. Shambhala

We blijven nog even in Spanje want op de zevende plek bevind zich de 2e B&M Hypercoaster. Het grote broertje van de Silver Star staat in Port Aventura. Met een hoogte van 76 m is hij maar 3 meter hoger dan de Silver Star. Toch geeft deze baan een totaal andere rit weg. Ze hebben allebei flink wat airtime maar de grote splash en de mega turn around maken deze baan toch wel een topper onder de hyper coasters.

6. Untamed

Op nummer 6 vinden we Untamed uit ons eigen Walibi Holland. Deze nieuwe achtbaan is nog net geen jaar geopend. Een unieke achtbaan is het wel. De eerste hybride achtbaan in Europa gebouwd door RMC. Deze bouwer staat garant voor grootse banen, onuitspreekbare elementnamen, inversies en vooral airtime. Heel. Veel. Airtime. Deze achtbaan is geliefd onder bijna alle liefhebbers en word door vele zelfs bekroont tot beste achtbaan ooit. Voor ons staat topper van een achtbaan op een welverdiende zesde plek.

5. Baron 1898

”KOMPELS!” Baron 1898 staat al een tijdje in de Efteling. Deze B&M Divecoaster is zeer zeker geen lange baan. De vrij korte rit tijd is meestal zo bij dit type en dat kan een flink nadeel zijn. Gelukkig is de algehele ervaring van deze baan, voorshows, muziek en wachtrij een fantastische ervaring. Al deze elementen maken deze baan echt tot een topper. De hoeveelheid details en spanning die je ziet en voelt maken een heel eigen sfeertje. Van de vrolijke entreegebied tot een duistere binnenkant.

Baron 1898 B&M DivecoasterLees ook: Mijn pretparkplannen vallen in het water

4. The Incredible Hulk Coaster

Voor de nummer 4 in deze lijst moeten we afreizen naar Orlando, Amerika. Deze baan staat namelijk in Universal Islands Of Adventure. Deze grote gelanceerde B&M megacoaster heeft maar liefst 7 inversies. Namelijk 2 loopings, 2 kurkentrekkers, een cobraroll en een zero-G-roll. Met zijn hoogte van 33.5 m is deze baan maar iets hoger dan de Baron in de Efteling. Door zijn grootste theming in de wachtrij, bombastische muziek en een extreem goede en krachtige rit zet deze baan op een welverdiende vierde plaats in deze lijst.

3. Black Mamba

De eerste maar nog zeker niet de laatste Phantasialand achtbaan in deze lijst is Black Mamba. Deze B&M inverted geeft enorm krachtige rit die zich het over grote merendeel dicht bij de grond bevind. Met hoge G krachten raas je langs de rotsen van dit Afrikaans dorpje. Je ervaring begint in de wachtrij die zich speels baant door de het dorpje. Zo nu en dan raast deze imposante achtbaan met luid gegil voorbij. Spanning opbouw gegarandeerd. Het kleine showelementje elke keer als de achtbaan vertrekt verzekerd je van een gezonde dosis kippenvel.

2. Expedition Everest

In Animal Kingdom staat deze grootse achtbaan die zo’n 100 miljoen dollar gekost heeft. Tot de komst van Hagrids Magical creature moterbike adventure was dit de duurste achtbaan ooit. Deze immersive gethematiseerde achtbaan is werkelijk tot in de puntjes fantastisch verzorgd. De wachtrij staat boordevol details en verwijzingen. De rit zelf is ook zeer spectaculair. Zowel voor als achteruit beleef je deze baan. Met diverse grote showelementen en een groots gethematiseerde berg bevind je je echt even op Mount Everest.

1. Taron

De nummer 1 in deze lijst is gereserveerd voor de Intamin Blitz coaster Taron. Deze baan met verschillende wereldrecords op zijn naam staat in het Duitse Phantasialand. Deze achtbaan heeft 2 heerlijk snelle lanceringen. Snelle bochten en transities en een geweldige dosis airtime. De immersive gethematiseerde omgeving van de achtbaan is werkelijk tot in de puntjes perfect. Deze achtbaan is daarom niet voor niets geliefd door de hele community. De muziek gemaakt door Imascore geeft een fantastische toevoeging aan de gehele beleving. Meer weten over Taron? Lees dan de blog van bouw tot rit: Taron

Dit is onze top 10 van beste achtbanen, natuurlijk verschillen meningen en zijn wij erg benieuwd naar jouw top 10 beste achtbanen. Laat het zeker weten in de reacties of op de Parkinside Facebook groep. Ben jij nog geen lid van deze groep? Klik dan hier

Leave a Reply